ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополитската катедрала "Св. Неделя" отпразнува деня на св. крал Стефан Милутин

30 октомври 2012 17:50, Софийска митрополия
Празничната икона

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Денят на сръбския крал светец, който е издигнал множество св. обители и църкви, тук се чества като втори храмов празник, тъй като мощите му вече 551 г. се покоят в митрополитската катедрала на София.

Празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие архим. Теофан, храмовото духовенство, во главе с председателя на църковното настоятелство – ставроф. ик. Мина Минчев, духовният надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, протойерей Кирил Попов - предстоятел на старинния храм „Св. Николай Мирликийски“, и дякон д-р Петър Симеонов. Молитвено участие взеха и представители на монашеското братство на Зографския манастир "Св. Георги", водени от игумена - архимандрит Амвросий.

Да почетат празника на сръбския светец, в храма бяха дошли множество християни от София и миряни от Благоевград, водени от свещеник Стоян Бербатов.

По време на причастния канон празнична проповед произнесе ставроф. ик. Христоско Казакин. В нея той припомни, че светият крал Стефан е един от онези колоси на православието, които са имали светска власт и сила, но не са се възгордели от това. И отбеляза добротворството му, което проявил - царувал 42 г., като всяка година строил по една църква.

В края на богослужението вдъхновено слово за делото на светия сръбски крал Стефан произнесе Знеполският еп. Йоан. „От векове светият крал закриля със светите си мощи нашия град – града на Божията Премъдрост. Разбрал, че без Църквата не може да има нищо добро, той през целия си живот се стремил да има църковното благословение и да живее живота на Църквата“ - каза в словото си епископът.

Като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от светия Крал, викарният епископ изрази надеждата, че мощите му ще бъдат винаги достойно почитани. Той благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство и на професионалния мъжки хор при катедралата, под диригентството на проф. Мирослав Попсавов, и преподаде на всички патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който във вчерашния ден навърши 98 години.

След словото си Негово Преосвещенство раздаде лично нафората и християните имаха възможност да си вземат за благословение по частица от ризата на св. крал Стефан. По традиция, в деня преди празника на светеца се извършва тържествено преобличане на мощите му върху светия Престол по време на св. Литургия. По този начин се подменя ризата, с която е облечено нетленното му тяло и тя се нарязва на парченца и се раздава на вярващите за радост и духовна утеха.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Знеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанМощите на св. крал Стефан МилутинЧетене на св. АпостолДякон Петър СимеоновЧетене на св. АпостолЧетене на св. ЕвангелиеЗнеполски еп. ЙоанПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Пред мощите на св. крал СтефанДякон Петър СимеоновЗнеполски еп. ЙоанОсвещаване на нафоратаПред празничната иконаМъжкият певчески хор при храмаСтавр. ик. Христоско КазакинПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Пред св. Христови ТайниОтец Христоско Казакин и отец Кирил ПоповАрхимандрит ТеофанОтец Мина Минчев и отец Кирил ПоповПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Схиархимандрит Амвросий се покланя на светите мощиЗнеполски еп. ЙоанПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Зографски монасиМощите на св. крал Стефан МилутинПразник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Благословено ястие бе раздадено в края на богослужбатаБлагословено ястие бе раздадено в края на богослужбата
« предишна новинаследваща новина »