ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на народните будители във Видин

01 ноември 2012 16:02, Видинска митрополия
Денят на народните будители във Видин

На 1 ноември тържествено бе отбелязан Денят на народните будители в старопрестолния град Видин.

Пред паметника-барелеф на св. Софроний, епископ Врачански, намиращ се до мавзолея на първия Български екзарх Антим I, до Видинска света митрополия, се проведе тържество в памет и прослава на народните будители.

Слова във връзка с празника произнесоха г-жа Борислава Борисова, зам.-кмет на община Видин, и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан поздрави видинското гражданство, общественици, политически дейци, учители и ученици и им пожела достойно да вървят по пътя на своите предци, да пазят вярата, науката и културата на дедите си.

Пред паметника-барелеф на св. Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя.

По късно в салона на Конферентния център на Областна администрация – Видин се проведе тържество в чест на културно-просветните дейци на Видин по повод Деня на народните будители.

Слова произнесоха г-н Цветан Асенов, областен управител на област Видин, и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Грамота за особени заслуги в полза на архивното дело бе връчена на г-жа Цветана Цолова, началник-отдел, която според законите на страната се пенсионира.

На вниманието на събранието бе представена и изложба от Държавен архив – Видин на тема „Културно-просветните дружества във Видинско в края на 19 и началото на 20 век – извор на будителство и родолюбие“.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова и Красимир Каменов

 

 

« предишна новинаследваща новина »