ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка Обретенова

02 ноември 2012 14:26, Русенска митрополия
Панихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка Обретенова

На 1 ноември 2012 г. в русенския катедрален храм „Света Троица” беше отслужена панихида за душата на многозаслужилата поборничка за нашето освобождение баба Тонка Обретенова, по повод 200-годишнината от рождението й. Панихидата беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в съслужение със свещеници от града.

Службата уважиха представители на държавната и общинската власт, между които кметът на община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметове, лидери на политически партии.

След заупокойната служба Негово Високопреосвещенство произнесе проповед, в която изтъкна героизма на тази достойна българка, като изтъкна нейните незабравими думи: „Четирима сина загубих: двама не са живи, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак щях да ги накарам да носят българското знаме със златния лев”. Накрая той отправи пожелание всички днешни майки да се поучат от примера на героичната майка баба Тонка, която не само възпита достойни синове – борци за свобода, но самата тя активно участва в делото на нашето духовно и политическо освобождение.

Малко известен факт е, че Тонка Обретенова е една от първите в град Русе, която повежда борбата за самостоятелност на Българската православна църква и създаването на Българската екзархия. Лично тя настоява за отпътуването на гръцкия епископ Синесий и предаването на всички църкви на града на българското духовенство. По данни на съвременници до смъртта си тя редовно посещава Божия храм, което я прави не само смела българка, но и добра християнка, пример за днешните и утрешните поколения на България.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Панихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка ОбретеноваПанихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка ОбретеноваПанихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка ОбретеноваПанихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка ОбретеноваПанихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка ОбретеноваПанихида по случай 200-годишнината от рождението на героичната българка баба Тонка Обретенова
« предишна новинаследваща новина »