ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на народните будители в гр. Варна

02 ноември 2012 16:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Денят на народните будители в гр. Варна

С празнично шествие започнаха честванията на Деня на народните будители във Варна. Учители, ученици и деца от детски градини, граждани и гости на града тръгнаха от площад „Независимост”, водени от Представителния оркестър на варненското Национално училище по изкуствата "Добри Христов".

Децата първи, а след тях и официалните гости поднесоха цветя пред паметника на Стефан Караджа, а после се отправиха към Морската градина, където поставиха цветя и венци пред паметниците на Иван Вазов и св. Паисий Хилендарски, на Алеята на възрожденците. Пред паметника на св. Паисий Хилендарски ученици рецитираха стихотворения и се поздравиха по повод празника, след което шествието се разпусна.

Повечето от младежите носеха знамето на Република България и гордо го развяваха. Сред официалните гости, които уважиха празника, бяха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, областният управител Коста Базитов, кметът на Варна Кирил Йорданов, депутати, общински съветници и общественици.

На Деня на будителите и 250-годишнината от написването на "История славянобългарска" е посветена и изложбата в музея на Възраждането. Сред експонатите има ценни уникати - част от Псалтир от XIII век, писан върху пергамент и донесен от Света гора през 1912 година. Книгата е дадена на Карел Шкорпил от Алеко Апостолски - машинист в Зографския манастир. В експозицията е показано и Евангелие на Данаил Етрополски от 1625 година.

На празника е посветена и изложбата "Будителство и българска памет", във фоайето пред Пленарна зала на Община Варна.

Видео от шествието можете да видите тук: http://video.bgnes.com/view/37673

 

 

Снимки

Денят на народните будители в гр. Варна Денят на народните будители в гр. Варна Денят на народните будители в гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »