ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм бе осветен в с. Каленовци

05 ноември 2012 14:44, Софийска митрополия
Нов храм бе осветен в с. Каленовци

В неделния ден, на 4 ноември 2012 г., тържествен камбанен звън оповести на жителите на с. Каленовци, община Драгоман, началото на празнична служба, по време на която бе осветен новопостроеният храм „Св. вмчк Мина“.

Село Каленовци се намира на 8 км от гр. Годеч, между планината Чепън и Стара планина. Разположено е сред зелени ливади и борови насаждения, районът се смята за екологично чист и с едни от най-старите дъбови дървета. Малко са съхранените сведения за духовно наследство в селището, но нуждата от православен храм се проявява преди пет години. По инициатива на Таня Станимирова, която със своето семейство става и основният дарител на новоизграждащия се дом Божи, започва построяването му.

Храмът бе осветен с извършване на чина „Полагане на антиминс“. Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протойерей Николай Цурев, свещеник Борис Петров от София, енорийският свещеник на с. Искрец и дякон Иван Петков.

Да се порадват на новия храм и да вземат молитвено участие в първата света Литургия, бяха дошли всички жители на селото и техни гости.

В края на Литургията епископ Йоан поздрави миряните с новия храм, като им пожела в него да намират утешение, надежда и закрила. Владиката благодари на всички, които са се потрудили за изграждането и благолепието му и изрази благодарността си, като въззова Бога да им въздаде за грижата и проявеното дарителство.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Андрей КАСАБОВ

 

 

Снимки

Посрещане на еп. ЙоанНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциЗнеполски еп. ЙоанНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциНа певницатаНа певницатаДякон Иван ПетковНов храм бе осветен в с. КаленовциНов храм бе осветен в с. КаленовциПаметна снимка от събитието
« предишна новинаследваща новина »