ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Синод се събра на спешно извънредно заседание във връзка с кончината на Светейшия Български патриарх Максим

06 ноември 2012 16:16, Българска Патриаршия
Престави се в Господа Светейшият патриарх Максим

На 6 ноември 2012 г. българският народ и чедата на Българската православна църква осъмнаха със скръбната вест: Предстоятелят на нашата църква Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим се е преставил в Господа. Новината бързо се разпространи из цялата територия на страната и потопи в скръб българския народ. Траурният камбанен звън на патриаршеската катедрала дълбоко отекна в душите на осиротелите чеда на св. Българска православна църква и през целия ден призоваваше към размисъл за голямата ни загуба и молитва за упокоение душата на Светейшия ни патриарх.

В православните храмове в цялата страна бяха отслужени заупокойни последования. Да запали свещ и се помоли за блаженопочиналия патриарх, в патриаршеския храм „Св. Александър Невски” смирено пристъпи още в ранната сутрин председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

В сградата на Синодната палата бе подреден траурен кът, където всеки можеше да пристъпи за поклонение пред паметта на Негово Светейшество и да напише в книгата за съболезнования своите впечатления от тази незабравима, паметна личност и изрази своите съболезнования. Високопоставени лица - архиереи, представители на държавни институции, на дипломатическия корпус у нас, и граждани смълчано пристъпваха към портрета на скъпия ни Патриарх и оставяха в Паметната книга слова на тъга, преклонение, признателност и гореща молитва към Господа. Да изразят своите съболезнования лично, в Синодната палата дойдоха: директорът на Дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, председателят на ПЕС Сергей Станишев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, папският нунций у нас монсеньор Януш Болонек, посланиците на Русия и САЩ и мн. др.

Съболезнователни писма и телеграми бяха получени от името на: Румънския патриарх Даниел, Сръбският патриарх Ириней, министър председателят на страната Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, Министерството на културата, Областния управител на София Данаил Кирилов, Българските социалдемократи, папския нунций в страната, Македонската православна църква, БАН, Главно мюфтийство, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски”, Върховния административен съд, Изпълнителната агенция по горите, Ректора на СУ проф. Иван Илчев, Католическата апостолическа екзархия, Съюза на българските художници, Националната агенция за приходите, Синдиката на българските учители, Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Съболезнователни писма продължават да пристигат в канцеларията на Светия Синод от всички краища на света.

Архиереите, членове на Светия Синод, се събраха от своите епархии, за да вземат участие в извънредното заседание, по време на което, съгласно Устава на БПЦ-БП да вземат неотложните решения относно организирането на поклонението, Опелото и погребението на приснопаметния патриарх Максим.

-----------

Още снимки от траурния ден вижте тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=90735

Текст: Александра КАРАМИХАЛЕВА
Снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Престави се в Господа Светейшият патриарх МаксимПрестави се в Господа Светейшият патриарх МаксимПрестави се в Господа Светейшият патриарх МаксимПрестави се в Господа Светейшият патриарх МаксимПловдивският митрополит Николай при пристигането си в Синодната палатаСливенският митрополит Йоаникий при пристигането си в Синодната палатаПапският нунций у нас изрази съболезнованията сиГ-н Сергей СтанишевПрестави се в Господа Светейшият патриарх МаксимВходът на Синодната палатаПрестави се в Господа Светейшият патриарх МаксимПрестави се в Господа Светейшият патриарх МаксимВ Синодалния параклис...Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »