ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съболезнователни адреси по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим

12 ноември 2012 08:21, Българска Патриаршия
Негово Светейшество приснопаметният Български патриарх Максим

В сградата на Св. Синод в София дни наред не спираше потокът от духовници, граждани и официални лица, които идваха, за да оставят своите паметни записки и размисли за личността на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в паметната книга, открита по повод неговата кончина. На пощенския адрес и на електронните адреси на Св. Синод също постоянно пристигат съболезнования от личности, институции, организации във и извън България, което свидетелства за голямата почит, с която и приживе, и след кончината си се ползва Светейшият ни патриарх Максим. Следват думи на любов, тъга, надежда, вяра и признателност.

+++

6 ноември 2012 г.

Ловчански митрополит Гавриил:

Бог да прости Негово Светейшество Патриарх Максим, да му въздаде в Царството Небесно за многото му любов и трудове в името на спасението на българския народ!

+++

Президентът на Р България Росен Плевнелиев:

В години, белязани от бури и изкушения, нашият Патриарх показа воля и положи усилия за утвърждаването на единството на Църквата и за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество. В своята служба на Бога и Църквата патриарх Максим бе винаги и неизменно воден от дълбока вяра и любов към човеците, от благочестие и мъдрост.

Нека всички заедно се помолим Бог да приеме и помилва душата на Светейшия патриарх Максим.

+++

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Изразявам своята дълбока скръб по повод кончината на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим. Благодарна съм за неговата отзивчивост, защото като Софийски митрополит Негово Светейшество винаги е откликвал на идеите на Столична община и безрезервно е подкрепял нашия град. Затова и безпрекословно беше удостоен със званието "Почетен гражданин на София".

Да е вечна паметта му!

+++

Димитър Николов, кмет на Община Бургас:

ДО СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Ваши Високопреосвещенства,

Досточтими отци на българския клир,

Братя и сестри в Христа,

Приемете моите най-искрени съболезнования по повод кончината на Максим – патриарх Български и митрополит Софийски.

Заедно с вас скърбя за тежката загуба на този предостоен човек, който ще остави в историята българска име на справедлив и обичан духовен пастир, пазител на православната вяра.

В този тежък момент мога да кажа единствено следното:

Утеха за нас ще бъдат най-хубавите спомени за патриарх Максим и неговия пълноценно изживян живот! Чрез тях той никога няма да ни напусне!

Пред паметта му – дълбок поклон!

06. 11. 2012 г.

гр. Бургас

+++

Обществото за югоосетинско-българска дружба:

Общество югоосетинско-болгарской дружбы глубоко скорбит в связи с кончиной Его Святейшества, Святейшего Патриарха Болгарского, Митрополита Софийского Максима.

Вся жизнь предстоятеля Болгарской Православной Церкви была посвящена служению высоким идеалам Православия. Его имя пользуется большим уважением не только в Болгарии, но и далеко за ее пределами, являя собой воодушевляющий пример истинного подвижничества и самоотверженности.

Выражаем искреннее соболезнование Болгарской Православной Церкви, братскому православному болгарскому народу.

+++

7 ноември 2012 г.

Посланик на Р Беларус В. Качанов:

Приемете най-искрени съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Максим.

Неговата кончина е голяма загуба за целия православен свят. Вечна и блажена памет. Скърбим заедно с вас.

+++

Джонатан Алън

Посланик на Нейно Величество в България:

От името на народа на Обединеното Кралство и на правителството на Нейно Величество изразявам към българския народ и Българската православна църква моите най-искрени и дълбоки съболезнования. Нека душата на Патриарх Максим почива в мир.

+++

Велиянка Янева (богослов) - стихотворение:

Една душа възвишена и светла

пое по своя път към вечността.

Незабравим спомен остави в нашите сърца.

Мъдростта и добрината, свързани със любовта

винаги за нас ще бъдат пътеводна светлина.

Отиде си като отронен от дървото лист,

ще помним погледа лъчист.

Непоклатимо дървото ще остане,

впило корени в земята.

И над нас ще бди Неговата обич свята.

Вечна и блажена да бъде паметта на нашия любим Светейший Владика.

+++

Прилагаме още: некролог от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"; съболезнователни писма от Българската търговско-промишлена палата, Синдиката на българските учители, Централния израилтянски духовен съвет и Организацията на евреите в България "Шалом".

Благодарим на всички, които изразиха и продължават да изразяват своето съпричастие с болката ни от загубата, която БПЦ-Българска патриаршия претърпя с кончината на Светейшия Български патриарх Максим.

Нему в Господа вечная память и вечний покой!

 

 

Снимки

Некролог от Богословския ф-т на СУ "Св. Климент Охридски"От Българска търговско-промишлена палатаОт Кмета на Община Бургас

Файлове

« предишна новинаследваща новина »