ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архангеловден в гр. Варна

08 ноември 2012 16:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архангеловден в гр. Варна

На 8 ноември 2012 г. – Архангеловден, по случай храмовия празник бе отслужена празнична света Литургия в старата варненска църква „Св. архангел Михаил” – първия български храм на града, където понастоящем е разположен и едноименният Духовно-просветен център.

Светата Златоустова литургия бе отслужена от прот. Василий Шаган - председател на църковното настоятелство. Въпреки работния ден храмът беше препълнен. След богослужбата прот. Василий Шаган отслужи и панихида за упокой на блаженопочиналия Български патриарх Максим, пред гроба на свещеник Константин Дъновски, както и за първия свещеник, служил на църковнославянски език в града - о. Константин, и за всички възрожденски дейци, посветили се на възраждането на новоосвободената от турско робство Варна.

На присъстващите миряни бе раздаден и корбан за здраве и дългоденствие, осветен от прот. Василий Шаган.

+++

Храмът се помещава в сградата на първото българско училище в град Варна. По това време в никой от действащите храмове не се служи на български език. По настойчивото искане на тогавашния вицеконсул на града Александър Рачински, гръцкият митрополит Порфирий дава съгласие службите в храм "Св. великомъченик Георги" да бъдат на църковнославянски език. През 1860 г. тази привилегия е отнета, тъй като на 3 април същата година епископ Иларион Макариополски провъзгласява в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия.

След забраната за славянска реч в храм "Св. великомъченик Георги" в града се създава училищна община, чиято задача е построяване на българско училище и черква. Училището отваря врати на 25 юли 1862 г. Остава да се открие и православният храм. Първоначалната идея е черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. Още през 1865 г. е взето решение долният етаж на построеното вече училище да бъде приспособен за църковен храм. Принадлежности, необходими за богослужението, са взети от черквата в село Николаевка, през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски, който служи там. През деня на Сирни заговезни е отслужена и първата св. Литургия в новия храм, носещ името "Св. архангел Михаил", от свещ. Константин Дъновски, който е първият свещеник, служещ там. Според историческите данни на службата се стекли много хора не само от града, но и от близките села.

Художниците Никола Василев и Александър поп Георгиев рисуват иконите на иконостаса. Те са отлично запазени и до днес – на Господ Иисус Христос, св. Богородица, св. архангел Михаил, св. Петър, св. Йоан Кръстител, св. Николай и св. Спиридон. Особен интерес предизвиква иконата на Александър поп Георгиев "Св. Седмочисленици" от 1866 г. На нея са изобразени светите братя Кирил и Методий и техните последователи и ученици св. Климент Охридски, св. Наум, св. Сава, св. Горазд и св. Ангеларий.

През 1915 г. при честване на петдесетгодишнината на храма църковното настоятелство издава малък исторически очерк, който завършва с думите: "Хвала и чест на първите виновници за откриване на българската църква в гр. Варна! Хвала и чест на тружениците на духовно-националното пробуждане на българщината тук!"

На 27 юли 1878 г. тук, в двора, българското население посреща руската освободителна армия с хляб и сол. И днес този паметен ден се отбелязва особено тържествено от цялата варненска общественост и от гостите на града. В двора на църквата се намира и паметникът "Посрещане на братята освободители", който напомня за този ден. Създаването на бронзовия войник с момиченцето е дело на Христо Песев.

От 1959 г. сградата е превърната в Музей на Възраждането. От май 2002 г. комплексът е върнат на Църквата и е организиран като епархийски Духовно-просветен център, към който се развива многообхватна просветна дейност и е обособена книжарница и библиотека за православна литература.

Текст: Мария Стойкова
Снимки: Мария Стойкова, Борислав Аврамов

 

 

Снимки

Архангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаАрхангеловден в гр. ВарнаЕдна щастлива именница!На гроба на свещеник Консрантин ДъновскиНа гроба на свещеник Консрантин ДъновскиАрхангеловден в гр. ВарнаКорбан за вярващитеАрхангеловден в гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »