ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

175 години празнува храм "Св. архангел Михаил" в Етрополе

08 ноември 2012 18:29, Ловчанска митрополия
На бдение

В ранното утро на 8 ноември Ловчанският митрополит Гавриил напусна заскрежения Чекотински манастир, където предната вечер бе отслужил бдение, и се отправи към планинския град Етрополе. Благочестивата причина на неговото пътуване бе 175-годишнината от освещаването на градския храм „Св. архангел Михаил”.

Владиката бе посрещнат с тържествен камбанен звън от председателя на храма ставроф. свещеноик. Огнян Георгиев и множество народ. Започна отслужването на св. Литургия, в която заедно с владиката служиха ставроф. свещеноик. Огнян Георгиев, ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски и прот. Христо Нинов.

Да се черкуват на празника, бяха дошли кметът на Етрополе инж. Богомил Георгиев и народният представител от ГЕРБ Емил Димитров.

След службата Негово Високопреосвещенство раздаде благодарствени грамоти и различни награди на всички положили грижи за благолепието на храма. Бе осветена и иконата от италианска мозайка на светия небесен архистратиг Михаил, извисяваща се високо над храма. Владиката благослови вярващите, дошли на празника и им раздаде иконки.

Храм „Св. архангел Михаил“ е строен по времето на управлението на султан Махмуд хан II (1785-1839). През 1825 г. етрополският търговец и ханджия хаджи Бенчо, след като се завръща от Светите земи на Йерусалим, е обзет от идеята в Етрополе да бъде построен християнски храм. Събира някои от големите търговци от града, на които е имал доверие, и след като ги запалва за идеята да се строи катедрален храм, тайно, без ферман, всички те стават ктитори на храма.

В това смутно време решават да строят храма на мястото на старата и малка църква в сръбската махала до Малкия пазар, която е строена около 1600 г. от сърбите. До църквата е имало женски метох. Под претекст, че се пречи на богослужението на монахините, първенците поискали разрешение около църквата и метоха да се вдигне висока стена, която била изградена и не позволявала на никого да вижда какво става в двора. Застрашени от смъртна присъда, без султански ферман за строеж на нова църква, първенците викат строители от Кратово (Македония) – Христо и Иван Милеви, чийто баща Миле е строителен предприемач, и двама майстори от Етрополе.

Денем майсторите строели къщата и дюкяна на Цеко Урчов, а нощем – църквата. За 6 месеца е построена църквата.

Турските власти по време на строежа и след това настояват за проверка какво се строи зад църковната ограда, като се позовават на заповед от Високата порта. Това става особено настоятелно след обесването на хаджи Бенчо - главния ктитор на храма през 1841 г. По това време етрополската касаба административно е към Видинския вилает. Етрополските първенци преди 1841-ва са изпратили прошение до митрополит Кирилос във Видин за това, че властта притеснява монахините в метоха при църквата „Св. архангел Михаил“.

Така на 12-21.02.1842 г. султан Абдул Меджин хан (1839-1861) издава ферман (преводът му може да се види в църквата), с който се забранява на турските власти да притесняват духовенството на църквата „Св. архангел Михаил“ в Етрополе. Така храмът е узаконен.

„Архистратизи Божии, служители на божествената слава, началници на ангелите и наставници на човеците, изпросете полезното за нас и велика милост, защото сте архистратизи на безплътните” - Кондак, 2 гл.

 

 

Снимки

св. арх. Гавриил - стенопис в храма на Чекотинския манастирНа бдениеНа бдениеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в ЕтрополеСлужба в Етрополе
« предишна новинаследваща новина »