ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОГРЕБЕНИЕТО на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в Троянския манастир

10 ноември 2012 11:20, Българска Патриаршия
ПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖ

Ден на сбогуване със Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

Ден на национален траур за България.

Ден на скръб за цялата Църква.

В изпълнение на изричното желание и завещание на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим, на 9 ноември 2012 г. следобед той бе погребан в Троянската св. обител.

По-рано през деня в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” всемирната Православна църква, в лицето на гостите - представители на Вселенската патриаршия и на Поместните православни църкви, ведно с българските архиереи, съборно отслужи заупокойната св. Литургия с опелото на Светейшия Български патриарх. В 13 ч. специалният кортеж с погребалната кола и съпътстващите новопреставилия се Български патриарх архиереи, синодални и митрополитски служители, и поклонници се отправиха към Троянския манастир за последно сбогом с първосветителя на БПЦ-Българска патриаршия.

Почтителните жители на Троян и Орешак и златно-аленият Троянски балкан тихо изпровождаха първойерарха на България в последния му земен път.

Пред входа на манастира чакаше огромно църковно множество, начело с игумена на Троянската св. обител Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, който през последните дни много се потруди, за да бъде изрядно посрещането на блаженопочившия ни всебългарски духовен баща.

Пристигналите в манастира архиереи на БПЦ бяха високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий, както и преосвещените епископи: Деволски Теодосий, Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, Адрианополски Евлогий - игумен на Рилския манастир, Агатоникийски Борис - игумен на Бачковския ставропигиален манастир, и Мелнишки Серафим - викарий на Неврокопския митрополит. Високопреподобният архимандрит Амвросий-игумен на манастира "Св. Георги Зограф" (Св. Гора Атон), архимандрити, свещеномонаси, свещеници и монаси от цяла България се включиха в молитвеното шествие с ковчега на Светейшия Български патриарх Максим. Многохиляден народ с благоговение обграждаше пътя на своя любим архипастир и в пълна молитвена тишина съучастваше в неговото посрещане в родната му Троянска св. обител.

Тялото на патриарха бе положено под купола на манастирския храм „Успение Богородично”, който в един миг се изпълни с придошлите духовници и миряни, а тези, за които не се намери място, смирено останаха навън в очакване края на погребението, за да могат да се поклонят при гроба на патриарха. В храма бяха и неговите най-близки сродници.

Трисагият в памет на Негово Светейшество бе оглавен от Великотърновския митрополит Григорий, временно ръководещ Св. Синод на БПЦ-БП. Преди началото на богослужението той призова всички: „Да се помолим за Светейшия наш отец Максим, патриарх Български и митрополит Софийски! Да се осеним със светия кръст!” В единната молитва и пеенето на присъстващите в храма, ведно с тъгата по новопреставилия се наш духовен отец и благ баща, я имаше и онази светла и безпечална християнска радост, в която живее упованието на православните във великата и спасителна Божия милост. Пред лика на "Пресвета Богородица Троеручица" – чудотворната икона, пред която благопочившият ни патриарх цял живот е изливал искрените си отечески молитви за всички нас – той бе подготвен за полагане в гроба. Гробът му се намира до южната стена на храма непосредствено зад иконата. Оттук нататък честните поклонници на манастира ще могат да отдават почит на приснопаметния ни първойерарх под благия покров на Божията майка, която и приживе милваше Светейшия ни патриарх Максим, укрепявайки го в първосветителското му служение, посветено на благопреуспяването на Църквата и спасението на българския народ.

Архиереите за последен път се сбогуваха с Негово Светейшество, като целунаха иконите върху ковчега му и първоотеческата му десница. Патриаршеската корона бе заменена с бялото було на Светейшия, което постави върху него Пловдивският митрополит Николай. Върху главата на патриарха бе допълнително положен и покровец (или „воздух”, „въздух”) - в случая златовезан бял плат, който в православната литургична традиция се използва при изповядване на православния "Символ на вярата". Това още веднъж ни напомни, че Негово Светейшество достойно опази св. Православие в България чрез своя подвиг, извършен по примера на неговия светец покровител - преподобни Максим Изповедник. Светейшият наш отец Максим пътя свърши, вярата опази, а нас спаси, като не допусна българският народ да забрави за Бога и да отпадне от Христа и Неговата Църква! Тялото на Светейшия ни патриарх накрая бе отвсякъде покрито с дълъг покров и при всеобщо пеене на „Вечная память” патриаршеската мантия бе разположена отгоре за вечни времена. Кръстообразно Великотърновският митрополит Григорий преля патриаршеското тяло с вино и елей – символи на Христовата кръв и Божията милост, чрез които всяка човешка душа е изкупена и всеки човек, повярвал в Света Троица и живял по християнски, има надежда за вечен живот. „Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг”, казва 50-ият псалом на св. пророк и цар Давид… Ковчегът с тялото на Негово Светейшество бе положен в гроба и обсипан с пръст от присъстващите духовници и миряни при постоянно и радостно пеене на тропара „Христос воскресе из мертвих”. Всички пак и пак се помолихме за упокоение душата на новопреставления Български патриарх и Софийски митрополит Максим, когото Бог да приеме като Свой избран и чист съсъд, да го причисли към сонма на Своите праведни първосветители и да запише името му в книгата на живота!

Всички присъстващи, а след това и чакащият отвън верен народ, се поклониха пред Светейшия Български патриарх с молитва той да не ни оставя, но да продължава да проси за нас и България Божията благодатна милост.

До патриаршеския гроб бяха подредени красиви венци, а върху гроба вярващите поставиха множество свещи, които го огряха светло и чудно!

В манастирските двори духовниците и богомолците дълго беседваха в памет на Негово Светейшество патриарх Максим. Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил сподели, че светлината, изписана на лицето на блаженопочившия ни патриарх говори за това, че вероятно той преди самата си кончина е преживял радостта на спасителната надежда в Господа. Митрополит Гавриил подчерта, че Българският патриарх Максим винаги се е грижил и усърдно се е молил за добруването на народа и за доброто възпитание и израстване на децата в България. Затова и Църквата е толкова настоятелна за въвеждането на религиозното образование като редовно обучение в детските градини и училищата, за да могат всички подрастващи да се запознаят и според възможностите си да усвоят евангелските добродетели – същите тези добродетели, които направиха Светейшия ни патриарх толкова благонравен и затова толкова обичан и почитан.

Ваше Светейшество, молим Ви да ни простите за всичко и да ни помогнете да обичаме Бога и да служим на Църквата, следвайки Вашия пример.

Светейший наш владико, измолваме патриаршеското Ви благословение за бъдещите ни духовни и житейски трудове и в името на Отца и Сина и Светия Дух оставаме Ваши винаги верни и признателни духовни чеда!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим, Десислава Панайотова, СИ

 

 

Снимки

ПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖПАТРИАРШЕСКОТО ПОГРЕБЕНИЕ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР - ФОТОРЕПОРТАЖГробът на Негово Светейшество Българския патриарх МаксимГробът на Негово Светейшество Българския патриарх МаксимГробът на Негово Светейшество Българския патриарх МаксимЛовчански митр. ГавриилПриснопаметният Български патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »