ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ-БП от 10.11.2012 г. за Наместник-председател на Св. Синод

12 ноември 2012 15:41, Българска Патриаршия

На 10 ноември 2012 г., във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и произтичащата от това необходимост за предприемане на предвидените в Устава на БПЦ-БП стъпки при овдовяване на Патриаршеския престол и Софийския епархийски престол, Св. Синод откри заседанието си в пълен състав. На него присъстваха синодалните архиереи: Великотърновски митрополит Григорий, председателстващ заседанието на основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ-БП, Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий. От заседанието отсъстваха на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

Св. Синод изслуша Особеното мнение, заявено от Старозагорския митрополит Галактион. След това Св. Синод изслуша и Особеното мнение, заявено от Ловчанския митрополит Гавриил, като прие и двете Особени мнения за сведение.

В същия ден на основание чл. 42, ал.1 от УБПЦ-БП Св. Синод пристъпи към избор на свой Наместник-председател и след проведени разисквания Св. Синод реши да се пристъпи към тайно гласоподаване.

На основание горното гласуване Св. Синод Р Е Ш И:

Със седем гласа "за", за Наместник-председател на Св. Синод е избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Заседанието под председателството на Великотърновския митрополит Григорий се закри.

~~~

След проведения избор за Наместник-председател на Св. Синод Великотърновският митрополит Григорий и синодалните архиереи поздравиха Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с избирането му на този пост и му пожелаха Божията помощ и подкрепа.

Под председателство на новоизбрания Наместник-председател на Св. Синод заседанието продължи в присъствието на синодалните архиереи: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий.

След проведено гласуване за управлението на Софийска епархия до избора и встъпването в длъжност на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Св. Синод Р Е Ш И:

Новоизбраният Наместник-председател е и управляващ Софийска митрополия / епархия до избора на нов Български патриарх и Софийски митрополит.

Във връзка с кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и промяната в Синодалния състав на БПЦ Св. Синод Р Е Ш И да бъде изготвено Общо удостоверение за настоящия състав на Св. Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »