ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Обрадовския манастир "Св. Мина"

12 ноември 2012 22:30, Софийска митрополия
Обрадовският манастир "Св. Мина"

На 11 ноември Православната църква почита св. великомъченик Мина и Божиите угодници Виктор и Викентий. В този ден хиляди християни, с надежда да се случи чудо в живота им, се отправиха към манастира “Св. Мина”, кв. "Обрадовци", за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца в манастира и да попросят от него помощ и закрила. Манастирът „Св. Мина“ край София е единственият у нас, който носи името на светеца. В празничния ден той е особено посещаван. Млади и стари, мъже и жени, малки и големи деца се стекоха в светата обител и чакаха търпеливо реда си в дългите опашки, извили се пред иконата на св. Мина. Непрестанният поток от хора приличаше на литийно шествие и в двете посоки, тъй като множеството носеха икони, които да осветят в манастира, а други си купуваха от него, за да си ги отнесат в домовете.

Празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие софийски свещенослужители и свещениците–ефимерии на манастира - Атанасий Тахиров и Борис Петров.

В края на литургията еп. Йоан, като каза за голямата загуба, която преживява Българската църква с кончината на Светейшия ни патриарх Максим, подчерта колко е важно християните да отправят молитви за починалите свои близки. Епископът припомни мъченическия подвиг на св. Мина, който по Божия промисъл просиява, и представи чудотворната икона на св. Мина и многобройните чудеса, станали веднага след освещаването й през 1949 г., ставащи и до днес.

Справка:

Манастирът се намира на около осем километра североизточно от гр. София, в землището на бившото село Обрадовци, в чертите на днешния квартал „Бенковски”, сред красивите ливади на южния бряг на Владайска река. Мост над нея ни отвежда пред портите на светата обител „Св. великомъченик Мина”.

Старо предание разказва, че манастирът е раннохристиянски, основан още в римско време, а през ХІ век на това място е имало християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора, където християни са се подготвяли за поклонническо пътуване или подвизи преди да тръгнат за монашеската република на Атон.

Повече информация за историята на манастира може да прочетете на адрес:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=sofia_diocese_monasteries_6.xml

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

 Обрадовският манастир "Св. Мина"Обрадовският манастир "Св. Мина" Обрадовският манастир "Св. Мина"Иконата на светеца пред вратата на манастира Обрадовският манастир "Св. Мина"ВодосветНафората
« предишна новинаследваща новина »