ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втори храмов празник в Зографския манастир

21 ноември 2012 16:48, Софийска митрополия
 Зографският манастир

Втори храмов празник отбелязва българският Зографски манастир на Света Гора на 03/16 ноември, когато се чества Пренасяне мощите на свети великомъченик Георги Победоносец. По този повод, по покана на Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, и Манастирския събор, по решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на светейшия Вселенски патриарх Вартоломей и на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, като официален представител на родната ни св. Църква бе пратен Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Преосвещеният епископ, заедно с придружаващите го лица – иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, и митрополитския дякон Иван Петков - се отправиха към Зографската св. обител и на 15 ноември влязоха на Св. Гора – Атон.

При тържествено биене на църковните камбани на входа на светогорския български манастир епископ Йоан бе посрещнат от игумена и манастирското братство.

След като му бе сложена мантия и връчен жезъл - символ на духовна власт, при пеене на песнопението „Достойно есть”, стъпвайки върху килим от дафинови листа той се отправи към съборния храм, където благослови преподобните монаси, подвизаващи се на това свято място. По стародавна светогорска традиция е прието при посрещането на епископ в Света Гора да се разпръскват дафинови листчета по пътя, по който минава архиереят и да има от тях в множество в манастирския храм.

Същата вечер Знеполският епископ предстоя на Малката вечерня (от 17,00 ч.), след което започна Всенощното бдение, което продължи до ранните часове на другия ден. На дясната певница бяха застанали зографските братя и гостите духовници, а на лявата – певческа група, ръководена от секретаря на Софийска света митрополия, г-н Андрей Касабов. Стотици поклонници взеха молитвено участие в празничното денонощно богослужение.

След кратка почивка, в 6,00 ч. богослужебното последование започна с празнична архиерейска света Литургия. Тя бе оглавена отново от софийския викарий, като с него съслужиха игуменът архимандрит Амвросий, част от манастирското духовенство и гости - свещеници и дякони. След края на литургията (след песнопението: „Буди имя Господне”) се състоя традиционната лития с Аравийската чудотворна икона на светеца покровител от храма „Св. вмчк Георги Победоносец” до срещуположния хълм на манастира. На връщане към манастира иконата спря пред паметника на светите 26 Зографски мъченици, където се каза заупокойна ектения за отишлите си от този свят братя на светата обител. След като шествието обиколи съборния храм, иконата бе поставена на мястото й в храма и бе даден отпуст на светата богослужба. По Йерусалимския Устав в трапезарията бе извършен чинът „Панагия” за слава на Небесната Владичица, чийто жребий е Света Гора.

Над 500 поклонници от България, Сърбия, Русия и др. присъстваха на празника. Сред гостите беше и българският консул в Солун, който като представител на българската държавност прочете Символа на вярата по време на св. Литургия.

На следващия ден Знеполският епископ Йоан отново отслужи св. Литургия и трисагий за починалите игумени, монаси и ктитори, както и за новопреставилия се в Господа блаженопочинал и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим. След богослужението преосвещеният епископ посети Свещения Кинотис в Карея, за да се срещне с Ръководството на Света Гора, както и манастирите "Ватопед", "Ивирон" и др.

Софийската поклонническа група изказва благодарности на Зографското братство за оказания топъл прием и призовава свети великомъченик Георги, по дадената му от Бога благодат и по застъпничеството на св. Богородица да помага на подвизаващите се преподобни отци и на всички нас.

Текст: Андрей Касабов, Весела Игнатова
Снимки: дякон Иван Петков, Андрей Касабов

 

 

Снимки

 Зографският манастир Зографският манастирПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на еп. ЙоанВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирПевците Втори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирВтори храмов празник в Зографския манастирПред Свещения КинотисСветогорецПаметна снимкаПаметна снимкаГрадината
« предишна новинаследваща новина »