ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 20 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

21 ноември 2012 16:54, Българска Патриаршия
Брой 20/2012 г.

В началото на Рождественския пост ви представяме брой 20 на Официоза на Българската православна църква „Църковен вестник”. Провокирани от еуфорията покрай навлизащите през последните няколко години в страната ни празници и обичаи чужди на традициите и духовността на българския народ, за рубриката „Лъже духовност” публикуваме два материала за Хелуин. Материалите са в превод на протод. Кирил Синев от румънски език и са един опит за православен прочит на това: какво се крие зад този „празник” и проявите свързани с него и откъде води началото си той. Статиите на Адриан Кокошила и Яков Лучиан ще откриете на стр. 1-5.

В рубриката „Богословие” ви предлагаме статията на прот. Алексий Умлински „Талантът - заровеният дар”. Авторът, като ни разкрива какво представлява талантът, как да се отнасяме към него и има ли хора без таланти, ни приканва да се замислим за погрешния начин, по който падналият човек възприема таланта: като средство за себереализация, вместо като възможност да служим на Бога и на ближните. (стр. 1 и 4)

За тържественото честване паметта на св. Йоан Рилски в основаната от него Рилска св. обител и в Софийската духовна семинария, чийто небесен покровител е той, четете на стр. 1-8.

В настоящия брой сме подбрали и един материал в превод от гръцки за Посланията на св. Йоан Златоуст, чиято памет честваме на 13 ноември, към дякониса Олимпиада. Едни послания, които са свидетелство за духовната връзка, която свързва преподобната Олимпиада (25.VІІ) с нейния духовен отец - св. Йоан Златоуст, прекрасно описание на една възвишена благочестива, добродетелна и човеколюбива душа - тази на Олимпиада и пример за истински спасителни отношения на доверие и любов в Господа между духовно чедо и духовен отец. (стр. 6)

В рубриката „Гласът на св. отци” ви предлагаме „Св. Йоан Златоуст за греха и покаянието” - откъс от книгата на архим. Лазар „Грехът и покаянието в последните времена”. (стр. 3)

От рубриката „Азбука на Православието”, водена от Виталий Чеботар, този път ще научим „Как да се обръщаме към духовните лица” и какво е титулуването на духовните лица. (стр. 3)

От материала под любопитното заглавие „Разрешава ли се погребение при самоубийство” ще научите какво е православното разбиране за самоубийството и каква е задгробната участ на отнелите самоволно живота си, както и какво повелява православната традицията по отношение на погребенията при такива случаи. (стр. 6)

В броя ще можете да прочетете и словото на св. Софроний Йерусалимски „Величаво тържество на небесните войнства”, която публикуваме в рубриката „Амвон”, на стр. 2, както и продължението на статията на прот. Андрей Лоргус „Божият образ и личността на човека. (стр. 7)

Отговорен редактор на настоящия брой е г-жа Анула Христова.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Започна абонаментната кампания за следващата година. Цената за годишен абонамент за 2013 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »