ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично във Варна

21 ноември 2012 18:16, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Въведение Богородично във Варна

На 21 ноември в митрополитския катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“ Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, отслужи Божествена света Литургия в съслужение с викарния си епископ Негово Преосвещенство Главиницки Йоан, архиерейските наместници и духовенството от града.

На богослужбата бяха дошли да се помолят и областният управител г-н Коста Базитов, кметът Кирил Йорданов, заместник-областният управител, о.р. вицеадмирал Пламен Манушев, както и лидерът на ГЕРБ-Варна и председател на Комисията „Бюджет и финанси” в Общинския съвет г-н Иван Портних.

По време на причастния канон Детският хор при катедралния храм, с диригент Веселина Симеонова, поздрави вярващите с чудесното си изпълнение на песнопения за Божията майка.

Варненският кириарх ръкоположи дякон Иван Смиловски и Варненска епархия вече има нов свещеник.

Митрополит Кирил посочи, че българският народ има своите традиции в запазване на вярата чрез възпитание на своите деца и именно това е примерът за нас днес. „Свeта Богородица е въведена в храма Божий да се обучава и възпитава от Господ, за да стане храм и вместилище на Невместимия. Така и всички ние, православните християни, трябва да се стараем да бъдем чисти от всякакъв телесен грях и да почистим своите души, за да станем обиталище на Светия Дух. Това е смисълът на православния християнски живот. Ако ние не се подвизаваме с поста, молитвата и смирението, ние няма да постигнем тази цел и ще се въргаляме в тинята на греха. … Господ казва: умийте се и махнете злините от душите си. Ето това е призивът към всички вярващи – да се стремим към нравствено усъвършенстване и богоуподобяване” – отбеляза Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил на проповедта.

В притвора на катедралния храм преди литургията репортерите имаха възможност да зададат въпросите си към Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който отговори на всички.

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Въведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във Варна Въведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във ВарнаВъведение Богородично във Варна
« предишна новинаследваща новина »