ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично в Ловчанска епархия

21 ноември 2012 20:25, Ловчанска митрополия
Ловчанският митрополит Гавриил

Смолско е малко живописно село в най-отдалечената част на Ловчанска епархия. Селото е запазило будния дух на възрожденските българи, това показва грижата за храма, който е основно ремонтиран. Старата 150-годишна храмова сграда е богато изписана със стенописи от Тревненската и Самоковската школа и създава усещане за непреходност, за вечната връзка между Бога и човека, който Му се прекланя и служи.

Храмът носи името на празника Въведение Богородично и това бе причината Ловчанският митрополит Гавриил да отслужи тук св. Литургия в днешния ден.

По случай празника на св. Богородица всяка година Ловчанска митрополия и Община Ловеч организират празничен концерт. Този концерт се превръща в място за изява, най-вече на децата – най-ценното притежание на всяко семейство. Месец преди това под грижите на своите учители малките подготвят своята програма и нямат търпение да излязат на сцената.

В празничната програма тази година участваха деца от ЦДГ „Мария Сиркова”, ученици от паралелките по вероучение от училищата ОУ „Христо Никифоров”, СОУ „Васил Левски”, СОУ „Св. Климент Охридски”, деца от неделното училище при Ловчанска св. митрополия, Смесеният хор „Евстати Павлов” при катедралния храм „Света Троица” Ловеч, детско-юношеският хор „Архангелски глас” при Ловчанска св. митрополия и ДЮФС при Общинския детски комплекс.

Негово Високопреосвещенство поздрави присъстващите, припомни им възвишените добродетели, в които била възпитавана и които притежавала св. Богородица, и благослови всички. Поздравление по случай празника отправи и кметът на град Ловеч г-н Минчо Казанджиев.

 

 

Снимки

Моменти от концертаМолитваМоменти от концертаМоменти от концертаМоменти от концертаМоменти от концертаМоменти от концертаМоменти от концертаМоменти от концертаМоменти от концерта
« предишна новинаследваща новина »