ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Въведение Богородично в столичния квартал "Дружба"

22 ноември 2012 15:25, Софийска митрополия
Храм "Въведение Богородично", кв."Дружба"

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на храм „Въведение Богородично“ в столичния квартал "Дружба". Малкият храм-параклис е единственият в София, посветен на Въвеждането на малката света Дева в Йерусалимския храм.

Празничната литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, храмовото духовенство и митрополитският дякон Иван Петков.

По време на светата Литургия софийският викарий прочете заупокойна молитва за блаженопочиналия приснопаметен Български патриарх Максим.

С пастирски думи за настъпилия Рождественски пост се обърна еп. Йоан към изпълнилите храма християни. Като изложи светоотеческото учение за раждането на Богоматер и смисъла на празничното Евангелие, чието послание бе, че са блажени ония, които слушат словото Божие и го изпълняват, и като подчерта за мястото и ролята на храма във възпитанието на човека, епископът поясни за общата отговорност, която носят всички членове на Църквата - духовници и миряни.

„Светата Църква не е длъжна на никого! Все едно да кажем, че Господ Иисус Христос ни е длъжен! Ние сме длъжни на св. Църква, като християни! Човеците, които работим за нея и милеем за нея, сме длъжни да изпълняваме своите обязаности за благото на благочестивия ни народ“ - каза в словото си владиката и сподели отново за кончината на Българския патриарх Максим, който на дело показа как трябва да се работи до последния час, който Господ ни е определил.

„До последния ден - каза епископът - нашите скъпи журналисти плюеха по него по различен повод и когато го загубихме всички ние, никой не дръзна да каже лоша дума по адрес на патриарха.Това, което се случва винаги в човешкия живот - трябва да загубим някого, за да оценим какъв беше той. Изведнъж всички разбраха, че това е нашият духовен отец, който се моли за нас и е изряден кириарх на тази епархия.

Затова колко обичан и уважаван беше той, се видя веднага след скръбната вест. Храмовете се изпълниха с хора, които запалиха свещичка за него, а в деня на погребението, когато кортежът с тялото му тръгна от храм-паметника, нашият скъп народ, който мнозина определят като невярващ, беше застанал край пътя прав и с цветя в ръка, които хвърляха върху траурната кола“. Развълнуван, еп. Йоан сподели това, което бе видял по пътя от София до Троянския манастир - хилядите хора, които със свещ и цвете в ръка са се кръстили и са се покланяли пред тялото на патриарха.

Владиката каза още колко добродетелен е бил нашият патриарх, колко искрен монах и молитвеник е бил той и вярва, че чрез дръзновението, което ще има той пред Бога, ще се моли за нас – да се намери най-верният път и да се вдъхне разум на нашите архиереи и на митрополит Кирил, който е поел отговорността на бъде наместник–председател на Светия Синод и Софийска епархия, за подготовката и провеждането на патриаршеския избор.

„В Деня на християнското семейство да си пожелаем нашата православна младеж все повече да се приласкава от Православната църква, а и ние да направим онова, което сме длъжни, а то е – доброто благовестене на словото Божие и най-вече искреното свидетелстване на Божиите заповеди - да ги слушаме, да ги разумяваме, да ги съблюдаваме и така да ги пазим“ - каза в заключение софийският викарий.

От името на храмовото духовенство предстоятелят на храма иконом Христо Пудин поздрави владиката с празника и изказа сърдечни благопожелания към него и цялото епархийско ръководство.

В чест на празника бе отслужен водосвет, но поради множеството народ той бе отслужен в близост до храма.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Въведение Богородично", кв."Дружба"Храм "Въведение Богородично", кв."Дружба"Знеполски еп. ЙоанСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноНа певницатаСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноЗнеполски еп. ЙоанНа певницатаОтец ВладимирСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноЗнеполски еп. ЙоанИподяконСтавроф. ик. Ангел АнгеловСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноЗнеполски еп. ЙоанВ храмаПразничната иконаСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноЗнеполски еп. ЙоанОтец Христо Пудин поздравява еп. ЙоанОтец Христо Пудин поздравява еп. ЙоанСв. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноСв. Литургия в чест на празника "Въведение Богородично"Св. Литургия в чест на празника Въведение БогородичноНа празника на храм "Въведение Богородично" в кв."Дружба"
« предишна новинаследваща новина »