ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"

22 ноември 2012 11:45, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"

В празничния ден на 21 ноември, Въведение Богородично, Негово Преосвещенство Знеполски митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет за началото на строителството на новия участък от софийското метро, който ще свързва бул. "Цариградско шосе" с Летище София. За построяването на новия участък, по който ще има 4 метростанции, са безвъзмездно осигурени 110 млн. лв. и 36 млн. лв. общинско съфинансиране.

Предвижда се новата отсечка да бъде готова в края на 2014 г., а пускането й в експлоатация да бъде в началото на 2015 г. С новия участък на софийското метро времето за пътуване от летището до централната градска част ще бъде 15-16 минути.

Официални гости на събитието бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът по еврофондовете Томислав Дончев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев и др.

Знеполският епископ Йоан след като отслужи полагащия се водосвет за благословение на начинанието и поръси със светена вода официалните лица, благопожела на всички - ръководители, технически лица и работници - успешна и безаварийна работа под покрова на Божията майка и на св. Наум Охридски, чиито храмове се намират в квартал „Дружба“.

„Знаково е, че в една и съща година завършва огромен етап от строителството на метрото и в същото време започва изграждането на нова отсечка от него“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изрази гордостта на общината, че проектът включва в себе си не само модерни условия за градски транспорт, но и изграждането на нови тротоари, осветление и велоалеи.

„Усвояването на средства по Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ) се увеличава със 136 милиона с осъществяването на този проект - каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Метрото създава съвсем друг облик на летището, защото, свързвайки го с останалата мрежа на обществения транспорт, летището става интермодален транспортен център".

С благопожелания за успех, официалните лица направиха първа копка на новата отсечка на софийското метро.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Пристигане на официалните лицаОфициалните лица се благославят от еп. ЙоанОфициалните лицаЗнеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"Знеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"МедииЗнеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"Знеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"Официалните лицаЗнеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"В готовност за първата копкаЗнеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"Първата копкаЗнеполският еп. Йоан направи първа копка на столичното метро в кв. "Дружба"
« предишна новинаследваща новина »