ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българска делегация се срещна с Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия

23 ноември 2012 08:49, Весела Игнатова
Българска делегация се срещна с Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия

На 20 ноември Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия, се срещна с българска делегация, водена от министъра на културата Вежди Рашидов,който бе в Москва по повод Дните на българската духовна култура в Русия. Водената от министър Рашидов българска делегация бе единствената чуждестранна делегация, на която Руският патриарх даде специален прием в деня на своето рождение.

На срещата в патриаршеската резиденция в Данииловския манастир присъстваха пълномощният посланик на България в Русия Бойко Коцев, представителят на Българската православна църква в Москва архимандрит Теоктист, представители на различни институции и на Сливенска административна област, които съпровождат министъра при посещението му в Русия.

Негово Светейшество патриарх Кирил бе поздравен от името на министър-председателя Бойко Борисов и му бе връчен поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Министър Рашидов поднесе на патриарх Кирил копие на икона от 1684 г. „Св. Георги и житийни сцени”, осветена в катедралния храм "Св. Александър Невски" малко преди кончината на Българския патриарх Максим, изключително ценното фототипно издание на „Манасиевата хроника”, чийто оригинал се съхранява във Ватикана, и луксозен илюстрован албум на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София. Сливенските представители направиха уникален подарък на Руския патриарх - точно копие на една от сливенските йерусалимии.

От своя страна, патриарх Кирил благодари на гостите за благопожеланията и изрази радостта си от възможността да се срещне с представители на българския братски народ, като пожела Божията помощ да бъде с българския народ и Българската православна църква.

“Изборът на патриарх е много съдбоносно дело - каза още Руският патриарх - и нека той да се извърши в пълна свобода на избора. А ние ще се молим за Българската църква и за нейния бъдещ предстоятел“.

Пред журналисти архимандрит Теоктист - представител на БПЦ в Московската патриаршия, определи срещата като знакова за българската държавност, тъй като се осъществява в Дните на българската духовна култура и е хубаво съвпадение с рождения ден на патриарх Кирил. Министърът на културата изрази задоволството си от радушния прием и за доброто отношение на Руската православна църква: „Смятам, че това са знаци, които трябва правилно да разчитаме - това е подкрепа към българското православие, към България и не можем да не изпитваме задоволство от тази среща“ - каза министър Рашидов.

С п р а в к а:

От 18 ноември до 2 декември в Москва се провеждат Дни на българската духовност и култура в Русия. Те бяха тържествено открити с гала-концерт на сцената на Болшой театър, в който взеха участие известни български и руски оперни певци, сред които и българският мъжки хор „Св. Йоан Кукузел”, с диригент доц. Димитър Димитров. През тази година в Москва са организирани дни на духовната култура на 16 държави, но само дните на България започнаха в Болшой театър.

Над 35 културни прояви - концерти, изложби, филми, книги, фотографи и др. представят българската култура продължение на десет дни и се осъществяват в Москва, Санкт Петербург, Новгород и Челябинск. Всички зали са предоставени безплатно от руската страна и вече са договорени бъдещи участия на големи оперни звезди на България и Русия на сцената на изцяло обновения Болшой театър.

Текст и снимки: Българско подворие в Москва

 

 

Снимки

Българската делегация пред патриаршеската резиденция в Данииловския манастирМинистър Вежди Рашидов пред  журналистиАрхимандрит Теоктист и министър Вежди РашидовАрхимандрит Теоктист разговаря с министър Вежди РашидовАрхимандрит Теоктист и министър Вежди Рашидов
« предишна новинаследваща новина »