ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

23 ноември 2012 15:30, Българска Патриаршия
Св. Александър Невски

Да се молят България да ражда повече светии – призова вярващите, дошли да почетат празника на патриаршеската катедрала, Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф.

Архиереят, който е в София за редовната сесия на Светия Синод на БПЦ, предстояваше празничната света Литургия на 23 ноември по повод главния храмов празник на катедралата – честване паметта на св. Александър Невски. В своето вдъхновено слово митрополит Йосиф призова да се вгледаме по-внимателно в образа на светеца-воин и да се поучим от негова силна вяра в Бога; Да бъдем бдителни и да разпознаваме клопките на света, но да имаме вяра, че Бог е с нас, че е бил с българския народ и в тежките години на турското робство, и в тези на атеистическата власт…, че ще бъде с нас и в тези дни, когато осиротели отправяме молитви към Него да упокои душата на нашия новопреставил се Патриарх и когато трябва да изберем достоен негов приемник. Благопожела вярата да съпътства нашия живот и да не ни позволява да униваме, да се отчайваме, да роптаем, да мърморим.

На митрополит Йосиф съслужиха преосвещените епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, високопреподобните архим. Дионисий, началник отдел „Богослужебен”, архим. Теофин, както и архим. Поликарп и архим. Евтимий от Видинска св. митрополия; протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, прот. Николай Георгиев, свещенослужител при митрополията за САЩ, Канада и Австралия, прот. Йоан Чикалов, председател на храм „Св. Параскева” и свещенослужителите при тържествуващата катедрала: ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милошев и дякон Александър Нешев, който празнува и своя имен ден.

Много християни в този празничен ден се причастиха със светите Тайни Христови. Сред богомолния народ в храма бяха и няколко групи дечица, заедно със своите учители и възпитатели, които благоговейно се поклониха пред Божията Майка и св. Александър Невски, частица от чиито мощи се съхраняват в благолепния ни патриаршески храм.

Свети благоверни княже Александре, моли Христа Бога за нас!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифНародътНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифСтобийски еп. НаумТивериополски еп. ТихонТивериополски еп. ТихонЗнеполски еп. ЙоанАрхим. ДионисийНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифВелик входВелик входВелик входНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифПод архиерейското благословениеВ олтараНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифЦарската икона на Господ Иисус ХристосСв. Александър НевскиПред св. мощи на св. Александър НевскиПред иконата ДОСТОЙНО ЕСТЬСв. ПричастиеДуховенствотоНа САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙосифСв. Александър НевскиСв. Александър Невски
« предишна новинаследваща новина »