ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично из Видинска епархия

24 ноември 2012 14:45, Видинска митрополия
Въведение Богородично из Видинска епархия

Тази година честването на църковния празник Въведение Богородично във Видинската епархия започна от град Вършец на 17 ноември, като в продължение на 10 дни Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан посети всички по-големи центрове на епархията, придружаван от архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.

По традиция бе отслужван молебен от Видинския митрополит Дометиан за небесно Божие покровителство над българските семейства и младежи.

Младият абсолвент от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” Слави Спасов пред събралите се в храмовете и залите вярващи изнасяше беседа за значението на църковния празник Въведение Богородично и за неговото послание, за мисията на родителите, които трябва да възпитат своите деца във вярата, отговорността и в духовните добродетели.

На 18 ноември в гр. Берковица с архиерейска св. Литургия започна честването на празника Въведение Богородично. В съслужение с Видинския митрополит Дометиан бяха архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, архимандрит Йоан Спасов, св. ик. Петър Георгиев - архиерейски наместник на гр. Берковица, и свещ. Евгени Калайджиев - председател на храма „Рождество Богородично“, гр. Берковица. Слово за празника произнесе архимандрит Антим.

След св. Литургия беше отслужен молебен за загиналите при пътнотранспортни произшествия от епархията и страната.

Празникът продължи в духовно-културния център на града с беседа за състоянието на съвременното християнско семейство и младеж, изнесена от Слави Спасов. Заключителни думи и празничен благослов към събраните семейства отправи митрополит Дометиан.

На 21 ноември бе отслужена празнична св. Литургия в с. Славотин от епархийския митрополит и придружаващото го духовенство. Слово за празника произнесе епархийският проповедник Слави Спасов.

По време на светата Литургия енорийският свещеник Славейко Славчов беше удостоен с духовно отличие "протойерей".

В 17 ч. в гр. Лом се проведе празнично честване с участието на ученици от всички училища в града, организирано от Ломското архиерейско наместничество по повод Въведение Богородично.

Беседа за съвременното християнско семейството и младеж произнесе Слави Спасов.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Антим
Снимки: Слави Спасов

 

 

« предишна новинаследваща новина »