ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Още две чудотворни атонски икони ще дойдат в България

26 ноември 2012 15:57, Българска Патриаршия
Още две чудотворни атонски икони ще дойдат в България

В съответствие с Решението на Светия Синод на Българската православна църква от 23 до 25 ноември 2012 г. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод, извърши поклонническо посещение на Света Гора-Атон. Митрополитът бе придружаван от двама български духовници - архимандрит Атанасий (Султанов) и дякон Иван Петков.

Първата му среща на Атон се състоя в Карея с членовете на Свещения Кинотис на Света Гора-Атон и протепистат Максим. По време на срещата Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил от името на православните български християни изказа благодарност за дареното копие на чудотворната светогорска светиня, иконата „Достойно есть”. Той сподели, че присъствието на иконата на Пресвета Богородица е допринесло за небивал духовен подем сред българския православен народ, а също и за обединението му около личността на блаженопочиналия патриарх Максим.

След тази среща митрополит Кирил се поклони пред иконата „Достойно есть" в главния протатски храм „Успение Богородично”. В храма се случи Богородично знамение. В момента на неговото влизане в храма, след едномесечно отсъствие на оригиналната икона от Атон, тя се подготвяше за връщане в проскинитария. По този начин Пресвета Богородица даде възможност на митрополит Кирил, държейки иконата в ръце, да се поклони непосредствено на оригиналната чудотворна икона, преди да бъде поставена зад предпазното й стъкло, така, както лично Архангел Гавриил е дал молитвата „Достойно есть” преди повече от хиляда години.

В Карея към поклонническата група на Българската православна църква, възглавявана от митрополит Кирил, се присъедини и група поклонници от Балканското атонско сдружение, възглавявана от неговия председател Андрей Кристов. В този ден членовете на управителния съвет на Балканското атонско сдружение бяха поканени от членовете на Светата Епистасия на Света Гора-Атон, за да споделят за дейността на сдружението през 2012 г. и съгласуват бъдещите мероприятия за 2013 г.

След Карея двете групи се отправиха към свещения манастир "Пантократор". В главния манастирски храм те се поклониха пред чудотворната Богородична икона „Геронтиса-Старица” (от гр. - Духовна старица, Игуменка - бел. ред.), а също и на други светини съхранявани в обителта. На приема при игумен Гавриил митрополит Кирил помоли да бъде осведомен за решението на манастирската управа за даряване на копие на чудотворната икона „Геронтиса-Старица”, за което той бе помолил с писмо от началото на мeсец октомври 2012 г. Игумен Гавриил разказа, че по молитвите пред нейния чудотворен образ „Геронтиса-Старица” св. Богородица е извършила много чудеса и особено за възрастни хора в техните неволи, здраве и благополучие. Също сподели, че в храма на манастира се намирала и единствената в света мозаична чудотворна икона „Геронтиса-Старица”, която е била изготвена от манастирски монаси по първоначалния образ на иконата, загубен преди повече от хиляда години. Пред тази мозаична икона са се молили много поклонници и Богородица е чула техните молитви. В благодарност те са дарили старинно перлено колие на тази икона. Манастирската управа е взела решение копие именно на тази мозаична икона да бъде подарено в най-близко време на катедралния митрополитски храм в град Варна.

От манастира "Пантократор" поклонническата група се отправи към свещения манастир "Ставроникита", където бяха настанени за пренощуване. От 01.00 ч. до 06.00 ч. в главния манастирски храм, посветен на св. Николай Чудотворец, протече ежедневна св. Литургия, която митрополит Кирил отслужи в одежди на обикновен свещеник с омофор. По време на богослужението част от поклонниците се причастиха със светите Тайнства.

В утрото на 24 ноември в манастира пристигна и група от 10 младежи, водени от настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София игумен Филип (Василцев). В манастирския храм бе осветено и предадено на митрополит Кирил точно копие на мозаичната чудотворна икона „Св. Николай-Стридена”. Той каза, че иконата е предназначена за храм „Св. Николай Чудотворец” при Руското подворие в София, а св. Николай Чудотворец да покрие със своята любов и закрила всички молещи се в този храм.

След загубата на своя духовен наставник в лицето на блаженопочиналия Браницки епископ Герасим, митрополит Кирил се е обръщал за духовно наставление и изповед към духовни старци от Света Гора. По негова молба поклонническата група се отправи към свещения манастир "Кутлумуш". Игуменът на манастира старец Христодул (в превод на български „раб Божий”) има духовна връзка с митрополит Кирил от десетки години. По време на духовната беседа и изповедта на митрополит Кирил, останалата група се поклони на чудотворната Богородична икона „Предстательство страшное” (Богородичен преди Шестопсалмието), частица от животворящия Кръст Господен, голяма част св. мощи от крака на св. Анна, майката на Пресвета Богородица, и частица от мощите на св. Григорий Богослов и други манастирски светини.

От манастира "Кутлумуш" поклонническата група се отправи към българския свещен манастир "Зограф", където се настани за пренощуване. Пред манастира цялото манастирско братство, всички работници и поклонници посрещнаха тържествено с камбанен звън Негово Високопреосвещенство. В манастирския храм всички се поклониха пред чудотворните икони на св. Георги Победоносец, на св. Богородица „Акатистна” и другите манастирски светини. От 03.00 ч. до 09.00 ч. митрополит Кирил възглави възкресното богослужение по архиерейски чин. По време на светата Литургия Негово Високопреосвещенство причасти основно младежите поклонници.

След празничната трапеза на 25 ноември 2012 г. поклонническите групи отпътуваха от българския светогорски манастир „Зограф” за България.

Текст и снимки: архимандрит Атанасий (Султанов) и дякон Иван Петков

 

 

Снимки

Още две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в БългарияОще две чудотворни атонски икони ще дойдат в България
« предишна новинаследваща новина »