ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВ. СИНОД от 16.11.2012 г.

29 ноември 2012 10:44, Българска Патриаршия

На заседанието си от 16 ноември 2012 г. (прот. № 29) Св. Синод прие за сведение писмо на Константинополския патриарх Вартоломей с известие, че поради изпадане в първостепенни канонични нарушения на митрополита на Тиана Паисий, епископа на Апамея Викентий, архимандритите Нил Ватопедски, клирик на митрополията на Италия и Малта, Германос Катцарикас, клирик на митрополията на Йерапитни и Сития, и Елефтерий Камбуракис, клирик на архиепископията на Австралия, йеромонах Анастасий Баркас, клирик на митрополията на Петра и Керсонисос, презвитер Давид Зудер, клирик на Американската карпато-руска община в САЩ, и йеродякон Петрос Уилямсън, клирик на патриаршеската екзархия в Западноевропейските общини с руска традиция, са наложени следните наказания: отнемане на свещенически сан; на връщане в редиците на монасите, на оставане в редиците на миряните. В писмото се отправя братска молба, ако гореспоменатите се явят в диоцеза на БПЦ, да не бъде извършвано никакво общение с тях и съслужение.

Писмото на Вселенския патриарх да бъде изпратено на епархийските митрополити за сведение и съобразяване.

+++

Св. Синод прие за сведение писмо на Сръбския патриарх Ириней, с известие, че по решение на Архиерейския събор на Сръбската православна църква в диптисите на светиите са записани имената на двама свещеномъченици учители и на 40 мъченици, пострадали през 1688 г. в Момишичима, като решението е паметта им да бъде молитвено чествана заедно с паметта на св. 40 мъченици в Севастия - на 9 март всяка година. Също така по решение на Събора в деня, в който Православната църква чества паметта на светите първосветители Кирил и Методий ще бъде чествана и паметта на св. Никодим, архиепископ Печки, чийто празник за в бъдеще ще бъде честван на 11 май всяка година.

Да бъдат подготвени и изпратени писма до епархийските митрополити, както и до Сливенския митрополит Йоаникий, който съставя Православния календар за нуждите на БПЦ.

+++

Св. Синод на БПЦ-БП се запозна с писмо на архимандрит Вартоломей, гл. секретар на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, с приложено синодално комюнике относно прилагането на основаната от тримата учители Пруски митрополит Хрисант, Григорий протопсалт и Хурмузий Книгохранител в периода 1812 - 1814 г., църковно-музикална система, която е призната от Св. Синод. Св. Синод РЕШИ:

Да бъдат подготвени и изпратени писма до епархийските митрополити, в които да им се приложи комюникето на Вселенската патриаршия.

+++

Св. Синод прие за сведение писмо на Ловчанския митрополит Гавриил със съобщение, че на основание чл. 203 ал. 2 от УБПЦ на 10 юни т.г. е наградил с офикия "ст. свещеноиконом" свещеноикономите: Борис Петров Борисов и Павел Христов Лалев от Тетевенска духовна околия, а на 29 май т.г. е наградил свещеноик. Огнян Тодоров Георгиев с офикия "ставрофорен свещеноиконом", а протойереите: Емил Георгиев Якимов и Христо Бориславов Нинов - с офикия "свещеноиконом", всички от град Етрополе, Ловчанска епархия.

+++

По писмо на игумен Филип, настоятел на подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, за благословение да бъде донесена в София чудотворната икона на св. Николай от Атонския манастир "Ставроникита", по повод тържествата по случай 60-годишнината от основаването на подворието в София, Св. Синод дава благословение иконата да бъде донесена в София, но без да бъде поставяна за поклонение, което да се случи след определяне деня за отбелязването на годишнината на подворието.

+++

Св. Синод дава благословение по писмо на О. Ю. Лякина - зам. ген. директор на Московския международен дом на музиката при правителството на Москва, с покана за участие на хора при ПКСХП "Св. Александър Невски" в третия Московски Рождественски фестивал на духовната музика, който ще се проведе през януари 2013 г., като българският патриаршески хор е поканен за участие в концерта на 12 януари 2013 г. на сцената на голямата Светлановска зала на Международния московски дом на музиката.

 

 

« предишна новинаследваща новина »