ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД от 26.11.2012 г. относно подготвянето на Свят и Велик събор на Православната църква

29 ноември 2012 15:43, Българска Патриаршия

На заседанието си от 26 ноември 2012 г. (прот. № 30) Св. Синод разгледа писмо на Вселенския патриарх Вартоломей, с молба за отговор по изпратено от него миналата година писмо за дейността на подготвителните комисии и предсъборни конференции за свикването на Свят и Велик Събор на Православната църква.

В писмото се изразяват три възможности за свикването на Събора:

Първата е подготвителните комисии да продължат дейността си до безкрайност; тъй като и досега продължава да остава висящ въпросът по отношение на Диптисите и Автокефалията и начина на нейното придобиване.

Пълно осуетяване свикването на Събор или безкрайното негово отлагане и свикването на Свят и Велик Събор без включване за обсъждане в него на двата висящи въпроса, относно Автокефалията и Диптисите.

На тази основа Вселенската патриаршия предлага на Православните църкви да се пристъпи общо към необходимите действия за свикването на Свят и Велик Събор, ограничавайки се напълно само до всеправославно съгласуваните въпроси, по които ще може да се изложи становище с дълбоко съдържание, което да засяга вълнуващите съвременния човек въпроси.

Св. Синод РЕШИ:

Копие от писмото на Вселенския патриарх да бъдат подготвени и изпратени на всички епархийски митрополити за сведение и становище.

Предвид на това, че от досегашните съвещания няма резултат от разгледаните въпроси за Диптисите и Автокефалията, следва да се пристъпи към разглеждане на останалите въпроси, касаещи провеждането на Събора, без тези две теми.

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Вселенската патриаршия, в което да бъде отбелязано, че Св. Синод на БПЦ потвърждава и поддържа приетото свое Становище, че всички въпроси, разглеждани на предсъборните съвещания и конференции следва да бъдат приемани с консенсус, а не с болшинство.

 

 

« предишна новинаследваща новина »