ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пръстенът на хан Кубрат в Брегово

30 ноември 2012 22:28, Видинска митрополия
Пръстенът на хан Кубрат в Брегово

100-годинишнината от историческото разкриване на гроба и съкровището на хан Кубрат при Малая Перешчепина в Украйна бе отбелязана тържествено в СОУ „Св. Кирил и Методий” в град Брегово.

По време на честването директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който бе гост на тържеството, изнесе лекция за ролята на хан Кубрат в българската история и донесе копие на негов пръстен.

Пръстенът бе вграден в историческия кът на училището, където е поставена и плоча-мемориал на хан Кубрат, подобен на този в Малая Перешчепина, Украйна. Под плочата е вградена пръст от гроба на хана, донесена със съдействието на Велички епископ Сионий.

Гост на тържеството бе викарият на Видинския митрополит Дометиан - Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, който като духовен наставник на бреговското училище е съдействал и съдейства за обогатяването на училищните исторически традиции.

Директорката на училището г-жа Илияна Кръстева удостои с грамота проф. Димитров и му подари статуетката “Огън” на големия български скулптор Александър Пройнов – АПЕР.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Поликарп и Ирена Данаилова – БТА

 

 

Снимки

Пръстенът на хан Кубрат в БреговоПръстенът на хан Кубрат в БреговоПръстенът на хан Кубрат в БреговоПръстенът на хан Кубрат в БреговоПръстенът на хан Кубрат в Брегово
« предишна новинаследваща новина »