ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани"

01 декември 2012 16:56, Софийска митрополия
Празничната икона

На 30 ноември Православната църква чества паметта на първия избран от Господ Иисус Христос за апостолско служение - св. Андрей, наречен Първозвани.

В София, на ул. „Опълченска” се намира единственият храм, посветен на този Христов апостол. От десетилетия храмът е известен с активния си енорийски братствен живот и ревностното изпълнение на църковното богослужение. Традиция е в навечерието на големи светийски празници да се извършват и всенощни бдения (през цялата нощ) и така да се отдава особена почит на светията.

В навечерието на празника в столичния храм бе отслужена тържествена вечерня. В нея взеха участие храмовото духовенство во главе с предстоятеля - иконом Иван Касабов, който повече от 40 години е на енорийско служение в храма. В съслужение с него бяха предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

Песнопенията бяха изпълнявани от сборна група певци, сред които бе и г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия, който в този ден празнува своя личен празник.

Почитта към св. Андрей в този ден винаги събира многобройни богомолци, които и тази година преизпълниха храма. По време на вечернята бяха донесени и осветени десетки петохлебия, както и традиционната за празника царевица.

В храма „Св. Андрей Първозвани” от десет години се покои частица от св. мощи на първия Христов апостол. На празнични богослужения те се изнасят за поклонение на вярващите, като за целта е изработен специален проскинитарий, поставен до архиерейския трон. По време на вечерното богослужение ик. Иван Касабов тържествено и с голямо благоговение ги изнесе от св. олтар и ги постави на проскинитария за целувание на вярващите. В чест на празника тази година църковното настоятелство бе подготвило малък дар за християните – разделител за книга, с отпечатана икона и тропар на св. Андрей.

 

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празничната иконаПразнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" На певницата На певницатаПразнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" Празнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" Празнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" Празнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" Празнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" Иконом Иван Касабов Иконом Иван КасабовПразнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" Празнична вечерня в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозвани" В храмаИконом Иван КасабовСветите мощи Пред светите мощиСътрудници към храма раздават книжни разделителиОтец Васил поздравява Андрей Касабов с личния празник Храм "Св. ап. Андрей Първозвани"
« предишна новинаследваща новина »