ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излязоха от печат брой 21 и бр. 22 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

03 декември 2012 14:09, Българска Патриаршия
Брой 21/2012 на "Църковен вестник"

Дни след тържествата на Българската православна църква по повод годишнините на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”, посрещането на чудотворното копие на светогорската икона "Пресвета Богородица - Достойно есть” и 98-годишнината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Божият благ промисъл благоволи друго, траурно тържество на нашата Църква: нейният Предстоятел - Българският патриарх и Софийски митрополит Максим - бе повикан от Вездесъщия Бог пред Неговия Престол.

Въпреки непосредствената близост на двете събития, по решение на Св. Синод бяха издадени два отделни специални броя, в които са отразени те, но двата броя ще се разпространяват и ще достигнат до нашите абонати едновременно.

И бр. 21, и бр. 22 са с увеличен обем - 12 страници, пълноцветен и на луксозна хартия, богато илюстрирани с фотографии от събитията.

В брой 21 публикуваме всичко около честването на 130-годишнината от полагането на основния камък на ПКСХП „Св. Александър Невски”, 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала, 98 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В броя са отразени: посрещането на чудотворното копие на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица „Достойно есть” и Молебенът и Великата вечерня, отслужени по този повод (стр. 2); двете съборни св. литургии – по повод годишнините на катедралния храм и по повод рождения ден на нашия Предстоятел (стр. 1-3 и 1-4), както и Патриаршеското и Синодално послание (стр. 4) и словата произнесени по време на празненствата (стр. 5). В броя намериха място и малка част от стотиците поздравителни писма, които бяха изпратени по повод празненствата: от предстоятелите на сестрите поместни православни църкви, държавни институции и обществени организации (стр. 6, 7, 8, 9).

В обширна статия под заглавие „Храмът на Освобождението” доц. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия, проследява: как възниква идеята за построяването на храм „Св. Александър Невски”, подбора на местоположение, изготвянето на проекта, набирането на средства за построяването й, протичането на строителните операции, вътрешната украса, любопитни факти около изработването и транспортирането на камбаните на храма… Почти половин век изминал от решението на Учредителното събрание в Търново, когато през1879 г. било взето решение за построяването на храм-паметника, до освещаването му през септември 1924 г. Статията за този проточил се във времето, поради сложната политическа обстановка, строеж на една от най-забележителните сгради и истински шедьовър на източноправославната архитектура в най ново време, както в страната, така и на Балканите, ще откриете на стр. 10-11.

Брой 21 се допълва от Молитвата към Пресвета Богородица от Молебена по повод посрещането на чудотворното копие на светогорската й икона (стр. 3), както и две статии за светогорската икона „Достойно есть” и за молитвената възхвала на Божията Майка по повод пристигането на копието на иконата (стр. 12).

+++

Материалите от бр. 22 на „Църковен вестник” проследяват подробно събитията от вестта за кончината на Светейшия патриарх Максим, която на 6 ноември потопи в скръб българския народ и целия православен свят, до погребението на новопреставилия се предстоятел на Българската православна църква на 9 ноември. В броя ще откриете статии за поклонението и Заупокойната св. Литургия на 8 ноември в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където стана опрощаването на софийското духовенство и паство с техния многообичан Софийски митрополит и словото на Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит (стр. 2); Опелото на новопреставилия се Български патриарх на 9 ноември в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” при огромно стечение на духовници, от БПЦ, сестрите поместни православни църкви и различни инославни и иноверни вероизповедания, български държавници и общественици, дипломатически представители, представители на различни организации и много православни християни (стр. 3); Погребението на блаженопочиналия в Троянската св. обител.

В броя публикуваме и пълния текст на словата, които поднесоха при опелото Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Още на 6 ноември в канцеларията на Светия Синод започнаха да пристигат съболезнователни писма и телеграми от цялата страна и всички краища на света, в които духовници и миряни споделяха своята скръб и впечатления от забележителната личност на новопреставилия се Български патриарх и изразяваха съболезнованията си по повод голямата загуба на Българската православна църква и българския народ. В броя (стр. 7, 8, 9, 10) публикуваме малка част от тези съболезнования.

В посветения на кончината на блаженопочившия патриарх Максим брой 22 на "Църковн вестник" публикуваме неговата биография (стр. 11). В него ще откриете и един прекрасен материал на високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, проследяващ връзката на приснопаметния ни патриарх с Пресвета Богородица от неговото раждане до кончината му и особената благодатна закрила на Божията Майка над патриарх Максим, чиито останки ще се покоят в подножието на нейната икона Троянската Пресвета Богородица – „Троеручица” (стр. 12).

Отговорен редактор на брой 21 и бр. 22 е Александра Карамихалева.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Напомняме, че абонаментната кампания за следващата година продължава. Цената за годишен абонамент за 2013 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Брой 22/2012 на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »