ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

По стъпките на св. апостол Андрей в Северна Добруджа (Румъния)

04 декември 2012 09:10, Русенска митрополия
Манастирският храм на манастира при пещерата на св. ап. Андрей

На 1 декември 2012 г., събота, вдъхновени от празника на св. апостол Андрей Първозвани, поклонническа група, организирана от Русенска св. митрополия, се насочи по стъпките на първозвания Христов апостол и евангелизатор на Балканите в Северна Добруджа. Ръководител на групата беше Милен Бакалов, завеждащ Поклонническия отдел към митрополията.

Целта ни беше да се поклоним пред светините на православието както в румънската, така и в българската част на Добруджа. Крайна цел ни беше пещерата на св. Андрей в Румъния, област Констанца. През цялото пътуване като червена нишка и тема за размисъл ни беше проповедническата дейност на светия апостол в Добруджа и на Балканите.

След като се помолихме Бог да благослови нашето начинание, ние се насочихме в посока гр. Силистра. Минахме край красивия ни дунавски град Тутракан, който, с римското си име Трансмариска е бил известен раннохристиянски епископски център. Отдалеко видяхме красивото езеро – биосферен резерват „Сребърна”, където намират обитание десетки ценни и защитени видове птици.

Първата ни спирка беше Айдемирският манастир „Покров Богородичен”. Бяхме любезно посрещнати от сестра Анастасия. В храма се поклонихме пред образите на светите дванадесет Доростолски мъченици, пострадали в различно време в древния град Доростол (днешна Силистра) по време на преследванията на християнството в Римската империя. Манастирът е построен в 1996 г. с помощта на блаженопочившия Мелнишки епископ Генадий. Храмът е изографисан през 2001 г. от студенти-иконографи от Православния Богословски факултет във Велико Търново.

След недълго пътуване бяхме в гр. Силистра и се насочихме към граничния контролно-пропусквателен пункт в края на града. Още на границата румънските гранични власти изразиха одобрението си и ни поздравиха за намерението ни да посетим светините на румънското православие.

Първата ни цел на румънска територия беше красивият манастир Дервент, който се намира само на около 10 километра от българската граница. Манастирът беше пълен с поклонници, дошли за празника на св. Андрей. Присъствахме на св. Литургия, отслужена в манастирския храм. Поклонихме се пред чудотворната икона на св. Богородица, която се пази в храма и пред кръста, съхранил се от раннохристиянски времена, от който пристъпващите с вяра са получили многобройни изцеления. Посетихме гроба на големия подвижник и дългогодишен игумен на манастира, архимандрит Елевтерий Михаил. Той е от български произход – роден в пловдивското село Лясково, но после семейството му се преселва да живее в Румъния, където приема монашество. Игумен на манастира е в периода 1938 – 1959 и в 1990 г. Възстановява го след комунистическия период, когато манастирът е бил затворен, а сградите му – предадени за използване от местното земеделско стопанство. Въпреки това почитта на местните жители към светостта на мястото не е прекъснала. Манастирът е възстановен през 1990 г. и от тогава постоянно се разширява и благоукрасява, превръщайки се в един от най-големите манастири в района. В момента тече строителство на голям нов храм, който ще е способен да побира много поклонници. В манастира се съхраняват мощите на раннохристиянските мъченици Епиктет и Астион. Манастирското братство е от около 20 монаси.

Извън манастира посетихме целебно аязмо, което според преданието е било извор, където св. Андрей кръщавал жителите по тези земи. На мястото на извора днес е построен красив параклис, на стените на който са изографисани: чудото с проглеждането на сляпо момче, когато се умило с аязмена вода, проповедта на св. Андрей в Добруджа и мъченичеството на св. Дасий.

След още 15 километра посетихме новопостроения девически манастир „Св. Йоан Кръстител”, край селото Липница. Той е основан в 2005 г. и ни очарова с прилежния си и красив вид. Основният храм на манастира е новопостроен и тепърва се изографисва. Любезните монахини ни въведоха в манастирския параклис, където ни разказаха историята на манастира и за светините, които притежава. Поклонихме се пред частица от мощите на св. Йоан Кръстител, на св. Дасий Доростолски и копие на чудотворна икона на св. Богородица, донесено от Москва. По стените на параклиса са изобразени животът и страданията на св. Дасий Доростолски, който се почита много в Румъния и особено в Добруджа. Към настоящия момент манастирът се обитава от пет монахини, които се занимават с бродиране и изработване на църковни одежди.

След известно пътуване достигнахме и до крайната ни цел – манастира и пещерата на св. Андрей. Манастирът беше тържествено украсен и изпълнен с поклонници. Първата ни задача беше да посетим самата пещера на св. Андрей, където според преданието светият апостол е живял известно време, докато е разпространявал Благата вест сред народите на Балканите. Целите стени на пещерата са изпълнени с поставени икони на признателни поклонници. Поклонихме се пред голямата икона на св. Андрей, поставена в началото на пещерата. Запалихме си по една свещ и отправихме молитва на това свято за всеки християнин място.

Посетихме и манастирския комплекс от сгради и храмове, който впечатлява с монументалността си. В средата на манастира е изграден огромен храм, осветен през 2006 г. В него се пазят частици от мощите на св. Андрей, пред които се поклонихме в благоговение.

Посетихме и аязмото, намиращо се в околностите на манастира, над което е изграден красив храм.

В средата на манастира стояха още шатрите, служили за отслужване на открито на тържествената служба в чест на св. Андрей, състояла се преди един ден, на която освен румънски духовници са участвали и представители на Българската православна църква.

Удовлетворени духовно от видяното на румънска територия, се насочихме за връщане към родината. Минахме отново граничния пункт при Силистра. Румънските гранични полицаи се зарадваха, че сме доволни от поклонението на тяхна територия, като ни поканиха отново да посетим съседната нам държава.

Преди да се насочим към Русе, разгледахме с удоволствие красивия и древен град Силистра – древния Доростол – важен античен, средновековен и възрожденски духовен и политически център. Там са пострадали св. Дванадесет доростолски мъченици. В катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” се пази като ценна реликва част от мощите на св. Дасий – един от дванадесетте мъченици.

Вечерта, с Божията помощ, пристигнахме в началната ни точка - гр. Русе, обновени духовно от досега със светостта и доволни, че имахме възможността да извървим една част от пътя, осветен от стъпките на св. Андрей Първозвани.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

На ГКПП СилистраМанастир Дервент - гроба на архим. Елевтерий МихаилМанастир Дервент - строеж на нов голям храмМанастир Дервент - статуя на св. ап. Андрей на път за аязмотоМанастир Дервент - пред целебното аязмосв. Литургия в ман. ДервентМанастир Дервент - чудотворната икона на св. БогородицаМанастир Дервент - пред манастирския храмВъншен вид на манастира ДервентВъншен вид на манастира "Св. Йоан Кръстител" - ЛипницаСцена от живота на св. Дасий в манастира ЛипницаПоклонение пред частица от мощите на св. Дасий в манастира ЛипницаПред пещерата на св. ап. АндрейМанастира при пещерата на св. ап. Андрей - храмовата икона на св. Андрей в манастирския храмМанастира при пещерата на св. ап. Андрей - поклонение пред мощите на св. АндрейМанастира при пещерата на св. ап. Андрей - интериор на манастирския храмМанастира при пещерата на св. ап. Андрей - храма на манастирското аязмоМанастира при пещерата на св. ап. Андрей - вътрешен вид на манастирското аязмо
« предишна новинаследваща новина »