ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено беше отпразнуван Андреевден при пещерата на Първозвания апостол в Румъния

04 декември 2012 10:36,
Андреевден в Румъния

На 30 ноември, Андреевден, по данни на румънската Жандармерия, общо 25 000 вярващи взеха участие в празненствата при пещерата на св. Андрей Първозвани край с. Йон Корвин, Румъния.

Св. Литургия беше отслужена от 11 архиереи от Румъния, Гърция и България: Молдовски и Буковински митрополит Теофан (защитил докторска дисертация на тема „Богочовечността на Христос и обожението на човека според св. Максим Изповедник” под ръководството на проф. протопрезвитер Борис Бобрински и проф. Оливие Клеман), Томиски архиепископ Теодосий, Ръмнишки архиепископ Герасим, Митилински митрополит Яков, Лесбоски митрополит Хризостом, Карансебешки епископ Лучиан, Слобозийски и Кълърашки епископ Винченциу, Северински и Стрехайски епископ Никодим, Ловищянски епископ Емилиан, Стобийски епископ Наум, гл. секретар на Св. Синод на Българската православна църква, Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Участието на български архиереи в тържествата посветени на св. ап. Андрей вече се превърна в традиция. Преди година в тези тържества взеха участие преосвещените епископи Сионий Велички и Григорий Браницки.

Св. Литургия беше отслужена на специално пригоден за целта подиум, край манастирския храм, каквато е румънската и руска практика при участие на многохилядни членове на Христовото Тяло.

На архиереите съслужиха 100 свещеници и дякони от Томиската архиепископия и други епархии. Голям брой честни поклонници от България също взеха участие в празненствата посветени на св. Андрей, „покровител на Румъния” (както е именуван с решение на Св. Синод на Румънската православна църква от 1997 г. А с декрет № 517/20 юли 2012 г. на Румънския президент 30 ноември е обявен за „национален празник, в който не се работи”).

Съгласно румънските църковни историци (акад. Емилиан Попеску) не съществува точна дата за покръстването на румънския народ, защото той има апостолски произход. Процесът на формиране на румънския народ от гети и даки съвпада с процеса на тяхната християнизация. Ето защо св. ап. Андрей, заедно със св. ап. Филип, са смятани за покръстители на румънския народ и се честват с особена всенародна почит.

Празненствата продължиха в Културния дом в Констанца, където гостите участваха в традиционен концерт, посветен на св. ап. Андрей, който беше изпълнен от: хор „Хармония” на Томиската архиепископия, хор „Теодокса”, хор „Слово благо”, Оркестър за гръцка народна музика от Митилини (Гърция), хор за византийска музика „Св. Василий Велики”, хор „Геронтий Николау” на Православния богословски факултет в Констанца и хор на Духовната семинария в Констанца „Дионисий Малки”.

 

 

Снимки

Андреевден в РумънияАндреевден в РумънияАндреевден в РумънияАндреевден в Румъния
« предишна новинаследваща новина »