ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия за празника на артилеристите в Шумен

05 декември 2012 13:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия за празника на артилеристите в Шумен

На 4 декември 2012 г. - празника на св. вмчца Варвара - Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод в съслужение със своя викарий Главиницки епископ Йоан и свещеници от гр. Шумен отслужи празнична архиерейска света Литургия в храм „Св. Три Светители”, гр. Шумен.

Молитвено участие взеха деканът на шуменския военен факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана, комуникационни и информационни системи”, полк. доц. д-р Нелко Ненов, заедно с офицери и курсанти, които честваха своя професионален празник за седма поредна година.

В словото си за празника митрополит Кирил подчерта връзката между църква и армия, като основни стожери на българската държавност.

След светата Литургия митрополит Кирил отслужи и тържествен водосвет във военния факултет за здраве, успех и дългоденствие на служещите войници, курсанти, офицери и сержанти.

Негово Високопреосвещенство взе участие и при връчването на наградата „Артилерист на годината” в катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полева артилерия”

В сградата на Артилерийския комплекс тържествено бе връчена и ежегодната награда за най-изявен артилерист. Тази година тя бе присъдена посмъртно на генерал Тодор Желев, бивш началник на Военното училище в Шумен. Наградата прие синът на генерала Христо Желев, който благодари за честта, оказана на баща му. Архиереят поднесе иконата и грамотата , като му пожела Божията помощ, по застъпническите молитви на мъченицата.

На 04.12.2012 г. се навършиха и 2 г. от въдворяването в епархията и града ни на Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Свещенството в гр. Шумен пожелава с благословението на митрополит Кирил, крепко здраве и много духовни подвизи на викария Главиницки епископ Йоан под водителството и молитвеното застъпничество на високопреосвещения митрополит Кирил, на когото сърдечно благодарим за архипастирските грижи за богодаруваното му духовно лозе (паство).

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия за празника на артилеристите в ШуменАрхиерейска света Литургия за празника на артилеристите в ШуменАрхиерейска света Литургия за празника на артилеристите в ШуменАрхиерейска света Литургия за празника на артилеристите в ШуменАрхиерейска света Литургия за празника на артилеристите в ШуменАрхиерейска света Литургия за празника на артилеристите в Шумен
« предишна новинаследваща новина »