ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НАШИЯТ ХРАМ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕЦАТА - фотоизложба на децата от Неделното училище към Морски храм „Св. Николай Чудотворец” - гр. Варна

05 декември 2012 14:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
1. Евдокия Борисова – 9 г.  „Това е нашата църква, кръстена на светеца Николай Мирликийски Чудотворец. В църквата са изобразени множество икони на светци, главно на св. Дева Мария и на Иисус Христос.”

В центъра на град Варна, на главната улица, заобиколен от вековни дървета, се издига красив храм, носещ името на св. Николай Чудотворец.

Нашият храм. Един от най-обичаните и посещавани в морската столица. Под неговите сводове четирима свещеници всекидневно извършват св. Литургия и тук, около Христовата трапеза, се събира нашата енория. Многолюдна, разнолика, състояща се от хора на различна възраст и с различна професия… Но най-важното – жива.

Голяма наша радост и отговорност са децата на енорията. Повечето от тях посещават църковното неделно училище. Всяка неделя след Литургията те бързат към залата на духовно-просветния център, където се провеждат заниманията.

В навечерието на храмовия празник децата от училището получиха от предстоятеля – протойерей Василий Шаган - интересно предложение: да представят храма със свои фотографии. Така, както те го виждат през своите детски очи. И ето, че около храма и вътре в него настъпи странно оживление. Обсадиха го деца с фотоапарати, можеха да се забележат цели семейства, обикалящи го и разглеждащи фасадата... Заразглеждаха го с други очи родители, учители и просто енориаши. Децата задаваха въпроси, възрастните се чудеха как досега не са забелязали един или друг храмов детайл или християнски символ.

И така, всички свързани с тази инициатива извлякоха за себе си определена полза. Малките фотографи получиха възможност да научат повече за храма, да проявят творчество, да вложат лично отношение. Освен снимките, те написаха и кратки описания към тях. А възрастните…? Как забързани и улисани често не забелязваме колко красив е нашият храм, с колко любов, мъдрост и вещина е съграден. Децата ни дадоха нов шанс да оценим това.

Е, времето не достигна. Изложбата ни се получи скромна и не съвсем пълна, но всички си обещахме, че ще направим нова, по-голяма. Може би през май, когато празнуваме летния празник на св. Николай.

А сега – вижте и вие храма през очите на децата. И ако ви се иска отблизо да видите светъл облак, от който се усмихват ангелчета – заповядайте при нас.

Честит празник!

+++

Поредността на снимките

1. Евдокия Борисова – 9 г.

„Това е нашата църква, кръстена на светеца Николай Мирликийски Чудотворец. В църквата са изобразени множество икони на светци, главно на св. Дева Мария и на Иисус Христос.”

2. Саша Митева – 9 г.

„Храмът е мястото, където се чувствам спокойна и защитена.”

3. Симона Сапунджиева – 9 г.

„Нашият храм е създаден през 1865 г.”

4. Евтим Борисов – 7 г.

„Тази котва е направена до храма „Св. Николай”, тъй като св. Николай Мирликийски е покровител на моряците.”

5. Георги Костов – 8 г.

„Това е мозайка върху стената на нашата църква. На нея е изобразен св. Николай. Мозайката се прави от различни по цвят камъчета.”

6. Галена Петрова – 9 г.

„Това е паметникът на създателя на нашия храм. Той се намира до входа.”

7. Галена Петрова – 9 г.

„Това е входът на храма. Над него има изображение на Иисус Христос, а отстрана – на св. Николай. Те сякаш посрещат онези, които влизат.”

8. Теодора Ангелова – 12 г.

„Това е човекът, който е построил нашата църква, затова е нарисуван как държи нейния макет.”

9. Евдокия Борисова – 9 г.

„Тук е изобразен Иисус Христос, Който подава ръка на ап. Петър, докато ходи по водата. Това е още едно от Божиите чудеса.”

10. Евтим Борисов – 7 г.

„Тази икона се намира в преддверието на църквата. На нея са изобразени света София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Четирите светици са убити по жесток начин от езичниците, защото те били християнки, а преди християните са били смятани за престъпници.”

11. Михаил Павлов – 12 г.

„Тази икона на Иисус Христос е много красива и стои в притвора на храма.”

12. Яна Митева – 9 г.

„В църквата най-святото място е олтарът.”

13. Ана Георгиева – 6 г.

„От малка идвам на това място в храма "Св. Николай". Тук задавам най-много въпроси на мама и татко."

14. Саша Митева – 9 г.

„Погледна ли Го, изпитвам тъга заради мъките, които е изтърпял заради нас."

15. Георги Костов – 8 г.

„Тук са мощите на св. Николай.”

16. Мария Рашкова – 5 г.

„Това е мощехранителницата , където се съхраняват частици от мощите на св. Николай Чудотворец. С образа на Иисус отпред, ми прилича на вълшебна корона на цар.”

17. Михаил Павлов – 12 г.

„Този кръст много ми хареса. Той стои точно над короната с мощите на св. Николай Чудотворец.”

18. Теодора Ангелова – 12 г.

„В нашия храм има няколко икони на св. Николай. Това е една от тях. Пред нея винаги гори кандило. На малките картинки са нарисувани случки от живота му.”

19. Яна Митева – 9 г.

„Всяка една запалена свещ е светлина на надеждата.”

20. Мария Рашкова – 5 г.

„Полилей в църквата. С малките си блещукащи светлинки прилича на облак, от който ни се усмихват ангелчета.”

21. Ана Георгиева – 6 г.

„На тази снимка съм с най-добрата си приятелка Теди. Искам да сме неразделни!”

22. Симона Сапунджиева – 9 г.

„Тук е изобразено Преображението на Христос.”

23. А това е снимката на най-малкия участник – почти тригодишния Панайот Панайотов. Той все още не посещава неделното училище, но пожела да замести своята сестра Петра, която не можа да вземе участие в снимките. Избрал е да снима фрагмент от амвона.

24. Още една снимка на Панайот.

Уникално изображение на светите братя Кирил и Методий. Асистирал е татко Иван :-).

Текст: Диляна Иванова

 

 

Снимки

2. Саша Митева – 9 г. „Храмът е мястото, където се чувствам спокойна и защитена.”3. Симона Сапунджиева – 9 г. „Нашият храм е създаден през 1865 г.”4. Евтим Борисов – 7 г. „Тази котва е направена до храма „Св. Николай”, тъй като св. Николай Мирликийски е покровител на моряците.”5. Георги Костов – 8 г. „Това е мозайка върху стената на нашата църква. На нея е изобразен св. Николай. Мозайката се прави от различни по цвят камъчета.”6. Галена Петрова – 9 г.  „Това е паметникът на създателя на нашия храм. Той се намира до входа.”7. Галена Петрова – 9 г. „Това е входът на храма. Над него има изображение на Иисус Христос, а отстрана – на св. Николай. Те сякаш посрещат онези, които влизат.”8. Теодора Ангелова – 12 г.  „Това е човекът, който е построил нашата църква, затова е нарисуван как държи нейния макет.”9. Евдокия Борисова – 9 г. „Тук е изобразен Иисус Христос, Който подава ръка на ап. Петър, докато ходи по водата. Това е още едно от Божиите чудеса.”10. Евтим Борисов – 7 г. „Тази икона се намира в предверието на църквата. На нея се изобразени света София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Четирите светици са убити по жесток начин от езичниците, защото те били християнки."11. Михаил Павлов – 12 г. „Тази икона на Иисус Христос  е много красива и стои в притвора на храма.”12. Яна Митева – 9 г. „В църквата най-святото място е олтарът.”13. Ана Георгиева – 6 г. „От малка идвам на това място в храма "Св. Николай". Тук задавам най-много въпроси на мама и татко."14. Саша Митева – 9 г. „Погледна ли Го, изпитвам тъга заради мъките, които е изтърпял заради нас."15. Георги Костов – 8 г. „Тук са мощите на св. Николай.” 16. Мария Рашкова – 5 г. „Това е мощехранителницата, където се съхраняват частици от мощите на св. Николай Чудотворец. С образа на Иисус отпред, ми прилича на вълшебна корона на цар.”17. Михаил Павлов – 12 г. „Този кръст много ми хареса. Той стои точно над короната с мощите на св. Николай Чудотворец.”18. Теодора Ангелова – 12 г. „В нашия храм има няколко икони на св. Николай. Това е една от тях. Пред нея винаги гори кандило. На малките картинки са нарисувани случки от живота му.”19. Яна Митева – 9 г. „Всяка една запалена свещ е светлина на надеждата.”20. Мария Рашкова – 5 г. „Полилей в църквата. С малките си блещукащи светлинки прилича на облак, от който ни се усмихват ангелчета.”21. Ана Георгиева – 6 г. „На тази снимка съм с най-добрата си приятелка Теди. Искам да сме неразделни!”22. Симона Сапунджиева – 9 г. „Тук е изобразено Преображението на Христос.”23. А това е снимката на най-малкия участник – почти тригодишния Панайот Панайотов. Избрал е да снима фрагмент от амвона. Той все още не посещава неделното училище, но пожела да замести своята сестра Петра, която не можа да вземе участие в снимките.24. Още една снимка на Панайот. Уникално изображение на светите братя Кирил и Методий. Асистирал е татко Иван.
« предишна новинаследваща новина »