ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Варвара бе отбелязан тържествено в столичния храм "Преображение Господне"

04 декември 2012 20:06, Софийска митрополия
Празничната икона с образите на св. Варвара и св. Йоан Дамаскин

С особена тържественост бе честван вторият храмов празник на храм „Преображение Господне“ в столичния квартал "Лозенец". Той е посветен на св. великомъченица Варвара. На нейно име в софийския храм е устроен параклис и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в Киев - град, известен със своето благочестие и святост.)

В деня, когато св. Църква почита св. вмчца Варвара и св. Йоан Дамаскин - 4 декември – в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод и на овдовелия Софийски престол, тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов - и.д. софийски протосингел, ставроф. ик. Мина Минчев - председател на митрополитската катедрала на „Св. Неделя“, ставроф. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православната църква у нас, архимандрит Теофан, храмовото духовенство во главе с председателя ик. Василий Сарян, предстоятели на столични храмове и двама дякони.

Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци от цяла София. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, богато украсен със свежи цветя. Бе поставена за целувание и обща икона с образите на светците, които в този ден се честват от Православната църква - св. Йоан Дамаскин и св. Варвара.

За молитвеното настроение на богомолците допринесе прекрасното изпълнение на църковните песнопения от сборна група възпитаници на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ръководени от преподавателя си по Източноцърковно пение г-н Любомир Игнатов.

По дадено преди благословение от блаженопочиналия Български патриарх Максим и с благословението на митрополит Кирил като наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, в началото на св. Литургия еп. Йоан даде офикия „протойерей“ на свещеник Климент Харизанов. Той го представи пред църковното изпълнение като „един от добрите духовници на Софийска епархия, който се потруди много като ефимерий на Богословския факултет при обгрижването на студентите богослови и прие с послушание решението на Епархийския съвет да служи в този столичен храм“.

„Нека св. великомъченица Варвара да спомогне в делата на ръцете ви и в трудовите ви и да помните думите на светия апостол - дръж се в доброто учение, не забравяй вечния живот, за какъвто ти бе повикан, изповядвай пред човеците Христовата вяра!“ - каза епископът на отец Климент и му пожела: „Благодатен успех и да запазите това смирение и кротост, което имате към събратята си духовници и към установената църковна йерархия и те да бъде видени от Бога като велик Пастиреначалник, а Той като сърцеведец да ви подкрепя във вашата домашна църква и да пребивавате винаги в Неговата любов!“

По време на празничното богослужение бе постриган нов „четец и певец“ на Българската църква, който се присъединява към многобройните иподякони, служащи в Преображенския храм.

В края на св. Литургия вдъхновено слово върху евангелското четиво за кръвоточивата жена - който евангелски разказ завършва с думите: „Твоята вяра те спаси!“ - произнесе еп. Йоан. В него той направи паралел върху житието на св. Варвара и дръзновената вяра, която е имала кръвоточивата.

Епископ Йоан с болка сподели нападките в последно време, които търпи Църквата в общественото пространство. „Най-жестокото нещо е разделението - каза еп. Йоан,- затова Господ Иисус Христос ни даде нова заповед: да любим един другиго. И сега, когато стоим пред голямата отговорност да изберем своя духовен предстоятел и водач, тази отговорност ще падне пред целия Божи народ - клирици и миряни. И тук е важно, много отговорно да пристъпим към този избор - с молитва, с добро разбиране и чиста съвест в това много отговорно дело. Светейшият ни патриарх даде един много добър пример за единомислие и мир. Сега идва ред и на други човеци да го дадат: да им помага Бог! На всички архиереи, на целия Свети Синод! Най-жалкото е, че човеци, които не са в Църквата, дръзват да я похулят. Тези, които никога не си намериха място в църквата и някои от тях преподаватели, които заемат място, което изиска дълбоко познание на богословското учение и които се храниха чрез светата Църква, именно те сега хвърлят камъни върху Църквата. Казвам тези неща, защото е мой дълг, никой не може да се поставя над Светия Синод и над църковния интерес. И тези хора, които търсят изява в момента и го правят по най-безобразен начин, в недостойни предавания, си навличат голямо осъждане. Те никога не са могли да видят себе си, макар и някои от тях да са монаси. Тези хора, които са извън светата Църква, не подобава да разказват на нашия благочестив народ и да тълкуват било то досиета, било страници от стари книги и бумаги. Ако можеха отстрани да видят само колко са жалки, нямаше да могат и дума да изрекат. За такива Христос каза, че ако съблазнят един от ония, които са от нашите най-малки братя, те ще бъдат виновни пред Бога… Но ние и на тях им прощаваме... Призоваваме ги да бъдат по-смирени през тези дни и да не лаят, а да говорят. Да огради Господ езика им и устата им и да умъдри ума им, за да мислят правилно, за да изразяват онова, що е действително, а не онова, което е лъжа, за да може да се направи един духоносен избор на нов български патриарх. Не подобава да се търсят поводи за разделение точно сега, когато това не е необходимо“ - каза в словото си Знеполският епископ.

В края архиереят поздрави предстоятеля на храма иконом Василий Сарян, който през последните години полага многобройни грижи за благолепието в църквата и отбеляза прекрасната нова стенопис, която е към своя завършек. Викарият поздрави църковното настоятелство, семинарския хор с техния ръководител г-н Любомир Игнатов, новоотличения свещенослужител и всички, които в снежния ден дойдоха за съборна молитва.

„Да помогне Бог в най-важното, което предстои - да се избере достойният първойерарх на светата ни Църква!“ - завърши епископът.

 

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Софийските семинаристи на певницатаПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Знеполски еп. ЙоанОфикия на отец Климент ХаризановОфикия на отец Климент Харизанов Офикия на отец Климент Харизанов Офикия на отец Климент ХаризановПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Знеполски еп. ЙоанПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Знеполски еп. ЙоанПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Проскинитарий с мощите на св.ВарвараПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Знеполски еп. ЙоанСофийските семинаристи пред иконатаПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Знеполски еп. ЙоанПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Иконом Василий СарянИконом Василий СарянПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"Протоиерей Климент ХаризановПротоиерей Климент ХаризановПразникът на св. Варвара в столичния храм "Преображение Господне"
« предишна новинаследваща новина »