ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"

05 декември 2012 22:45, Софийска митрополия
Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"

С празнична вечерня започна празникът на св. Николай Мирликийски Чудотворец в малкия, но многообичан митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”. В зимната вечер десетки християни се събраха в него, за да почетат ревностния Христов светител и да се поклонят пред чудотворния му образ в храма.

Великото вечерно последование бе предстоявано от софийския протосингел – ставроф. ик. Ангел Ангелов. С него съслужиха протойерей Кирил Попов, предстоятел на тържествуващия храм, и протойерей Йоан Куков, председател на ротондата „Св. Георги“. На певницата бяха застанали певци от различни столични храмове, ръководени от г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска митрополия. По традиция по време на вечернята бе осветено петохлебие, в чието последование се включи цялото църковно изпълнение.

В края на богослужението отец Ангел се обърна с празнично слово към изпълнилите храма миряни. В него той каза: „Тази вечер събрани в този храм, ние отново отправихме молитва към онзи, който учуди със своята вяра, с искрената си вяра, която като с искри топи идолското служение. Той е пример за това, как с вярата си можем да преборим лошото в този свят. Целият му живот беше едно чудо. С чудо се появи на този свят, чудеса съпътстваха живота му и чудо творят неговите мощи. В тези дни, когато се потапяме в мистиката на Рождественския пост, той се изправя пред нас и очаква нашите добри дела, защото през целия си живот отдаваше на хората любовта си, а всичко материално, което имаше раздаде на хората. От това се нуждаем сега - да придобием милосърдието на Николай Чудотворец! И да отдаваме на хората доброта, защото тогава сме Христови. Да издигнем сърцата си и да изпросим от св. Николай всичко, което е нужно за нашето спасението - доброта и любов, за да угодим на нашия Господ Иисус Христос!“

В края на своето слово софийският протосингел поздрави предстоятеля на храма - протойерей Кирил Попов, който в навечерието на Никулден празнува своя рожден ден, и преподаде на християните благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил, наместник на овдовелия софийски архиерейски престол.

С многолетствие завърши вечерното богослужение и с пожелание отново в утрешния ден да се съберем за съборна молитва в чест на св. Николай.

С п р а в к а:

Митрополитският храм „Св. Николай” е един от най-старите храмове в София. Предполага се, че първите основи на църквата са от времето на император св. Константин Велики (ІV в.). Това е свято и благодатно място не само за столичани, но и за хиляди българи. През вековете на робството той е съществувал като храм „Св. Николай Големи”, сведение за това дава историкът пътешественик Стефан Герлах, който през ХVІ в. посещава София. От 1934 до 1944 г. храмът духовно е обгрижвал руската общност в София. На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София църквата „Св. Николай" е напълно разрушена.

Малко след този печален факт в България настъпва атеистичният режим, който не позволява на новото църковно настоятелство да възстанови църквата в старото й благолепие и размери. Изграденият малък храм през следващите години постепенно се благоустроява и благоукрасява. Намерението на предстоятеля на храма и на настоящото църковно настоятелство е с Божията помощ и с общите усилия на всички, които милеят за този храм, той да придобие в скоро време желаното разширение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Пред Чудотворната икона на св. НиколайЧудотворната икона на св. НиколайНа певницатаПротойерей Кирил ПоповПразнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Г-н Рали Христов, дългогодишен певец при храма Протойерей Кирил ПоповПротойерей Кирил ПоповСтавроф. ик. Ангел АнгеловПразнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски"
« предишна новинаследваща новина »