ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град Варна

06 декември 2012 16:52, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град Варна

На 6 декември, когато Църквата чества паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил и духовенство от града отслужиха Божествена св. Литургия в Морския храм на град Варна.

Молитвено участие в светата Литургия взеха областният управител г-н Коста Базитов, кметът на гр. Варна г-н Кирил Йорданов, представители на Военноморските сили, местната власт и др. официални лица.

След светата служба на всички присъстващи беше раздадена осветена риба за здраве. Желаещите да получат парченце от вкусната риба изпълниха площада пред храма.

+++

Храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" е построен с дарението на руския поданик Параскева Николау (Николаев), родом от гр. Варна. Съгласно неговото завещание той определя сумата от 50 000 рубли, които да се употребят за направата на църква на името на свети Никола. Пред църквата има и паметник на Параскева Николау.

Строежът на храма започва през 1859 г. и продължава единадесет години.

Според летописа от 1906 г. в храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" служат български свещеници.

Храм "Св. Николай" е единственият морски храм в България. Това станало през 1927 г., когато двама български капитани отнесли на Божи гроб икона от храма, осветили я и я върнали. Тогава той бил записан в църковните книги като морски. Тук преди 9 септември са ставали и клетвите на варненските моряци.

През есента на 2000 г. по идея на Димитър Стайков, дългогодишен механик в БМФ, и със съдействието на морските институции до входа на храма е поставен още един символ на морячеството - корабна котва. Тя е снета от кораб "Богдан", преди да бъде предаден за нарязване.

 

Текст и снимки: Мария Стойкова, Озан Байрак

 

 

Снимки

Храмов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град ВарнаХрамов празник на морския храм „Св. Николай Чудотворец” в град Варна
« предишна новинаследваща новина »