ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Никулден във Видин

07 декември 2012 03:09, Видинска митрополия
Никулден във Видин

С подобаващо духовно тържество бе почетена паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец в старопрестолния град на бреговете на „тихия бял Дунав” – Видин.

Светата божествена Литургия в празнуващия митрополитски храм „Св. Николай” бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, архимандрит Неофит, брат на Раковишкия манастир, и свещеник Петър Христов, председател на митрополитския храм. Молитвено участва и архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир „Света Троица“.

По време на светата Литургия еп. Сионий извърши дяконско ръкоположение на благоговейния мъж Георги Георгиев от Ломска духовна околия, както и две офикии. Дългогодишният свещенослужител при митрополитския храм Владимир Петров бе възведен в свещеноикономство, а председателят на храма свещеник Петър Христов в протойерейство.

Проповед за празника произнесе архимандрит Поликарп, който подтикна вярващите да отворят сърцата си за благия благочестив живот на светителя Николай и да подражават на живота и делата му.

След светата богослужба митрополит Дометиан поздрави вярващите християни и гостите и им пожела мир, единство и любов.

Духовниците осветиха празнично коливо за благословение на вярващите. От ръководството на храма бе раздадена рибена гозба, която след молитвеното предстоене на вярващите пред Бога стопли телата и душите им.

Молитвено участие в духовното тържество взеха зам.-кметовете на община Видин г-жа Борислава Борисова и г-н Дилов и зам.-областният управител г-н Низамов, г-н Любомир Илиев – секретар на читалище „Цвят – 1870”, представители на държавни и общински институции, както и много гости и миряни, дошли да почетат паметта и да приемат благословение от св. Николай.

Представители на мюсюлманското вероизповедание на празника посветен на св. Николай бяха районният мюфтия Неджати Али Али и имамът на Видин Самет Исмаилов.

По стара традиция след светото богослужение символично се запалват осем кандила, които се поставят в сребърен кораб, подарен на храма от осемте видински фамилии, занимаващи се с риболовство. Кандилата бяха запалени от Величкия епископ Сионий и височайшите гости на празника.

Тържественият ден продължи с литийно шествие до брега на река Дунав. Там бе направена молитва за здраве и благословение на видинчани, а с хвърляне на венци във водите на реката бяха почетени и всички загинали рибари и моряци. По възстановена традиция във водите на река Дунав бе потопена света икона с образа на св. Николай, за благословение и плодовитост на водата. Литийното шествие с бодра стъпка и дунавски марш бе предвождано от общинската духова музика на Видин.

След молитвените последования за благото настроение на многобройните жители на Видин, дошли да почетат празника, се погрижи ансамбъл „Дунав”. Бе принесен, осветен и раздаден на вярващите благословен корбан.

Протойерей Петър Христов изказа благодарност от името на църковното настоятелство, свещенослужителите и вярващите за любовта и грижите на Видинския митрополит Дометиан, както и на еп. Сионий. Той поднесе на архиереите икони с образите на Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица за молитвен спомен от празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »