ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан отслужи празнична св. Литургия за Никулден и отличи свещеници в гр. Елин Пелин - обновено

07 декември 2012 06:40, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Мирликийски", гр. Елин Пелин

На 6 декември - деня, в който Православната църква отбелязва паметта на св. Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец, и който тази година съвпадна с деня (четвъртък), определен да се почитат целогодишно Христовите апостоли, едноименният храм в гр. Елин Пелин, Софийска духовна околия, отбеляза своя празник с архиерейска св. Литургия и две офикии.

Благолепен, голям, с прекрасна архитектура и изцяло изографисан, храмът е построен през 1846 г., когато селището се е наричало Новоселци. Той е вкопан един метър в земята поради факта, че турските управници в района не са позволявали църквите да бъдат по-високи от най-високата шопска къща. Средствата за построяването й са от дарения на местното население и на християните от цялата околия. Стенописването е започнало десетина години след окончателния строеж и е дело на зографи от Самоковската школа. В храма има стенопис с образа на Божията майка „Млекопитателница“, изографисана лично от Захари Зограф. През 2006 г. храмът е разширен с притвор, кръщелен параклис, магазинче, канцелария и голяма камбанария.

В празничния ден св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит. В съслужение участваха храмовото духовенство во главе с предстоятеля - свещеник Иван Плещов, протойерей Серафим Янев и митрополитският дякон Иван Петков.

На празничното богослужение присъстваха кметът на града - Галя Симеонова Георгиева, зам.-кметът, общински служители, дарители на храма и много жители.

В началото на литургията Знеполският епископ Йоан отличи с офикия „свещеноиконом“ един от енорийските свещеници - Стоян Георгиев Стоянов, родом от с. Жегларци, Добричка област. Той е завършил Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, след което и Духовната академия “Св. Климент Охридски“ в София. Ръкоположен е за свещеник на 25.12.1976 г. от тогавашния софийски викарен епископ Партений и е назначен на втора енория в гр. Елин Пелин. Архиереят го представи на църковното изпълнение като духовник, който вече 36 години служи в светия олтар и съвестно извършва своята енорийска работа.

Викарият награди с офикия „протойерей” и председателя на храма – свещеник Иван Ангелов Плещов, който „много се потруди да разширението и благолепието на храма“. Отличеният свещеник е роден на 24.08.1964 г. в гр. Елин Пелин. Завършва ветеринарно-медицински техникум и работи по специалността си до 1994 г. След това завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и придобива висше богословско образование в БФ на СУ през 2002 г. През 2005 г. се дипломира и като магистър богослов. Ръкоположен е за дяконско служение на 15.12.1996 г. от тогавашния патриаршески викарий - Траянополски епископ Иларион, и в началото на следващата година за свещеник. През 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в елинпелинска енория, а през юни 2001 г. става председател на храм „Св. Николай Мирликийски“.

Софийският викарий благопожела на новоотличените свещеници: “Желая ви да бъдете все така в единомислие и мир, да не унивате, да се радвате в закона Христов и така да изпълните онова, към което всички нас е призовал - да бъдем Христови последователи! И нека светият велик архиерей и наставник на всички християни св. Николай да ви помага в делата на ръцете ви, в трудовете ви, да ви спомага в домашните ви църкви и да ви укрепява!“

В края на литургията празнично слово за великия Божи угодник свети Николай произнесе Знеполският еп. Йоан.

След това по традиция бе отслужен водосвет пред вратите на храма и епископът поръси със светена вода множеството християни за здраве и благополучие. Новият протойерей и председател на тържествуващия храм Иван Плещов раздаде нафора, а свещениците осветиха донесените от християните многобройни рибни ястия.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПосрещане на епископаПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразничната иконаПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинЗнеполски еп. ЙоанНа певницатаПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинОфикия на отец СтоянОфикия на отец Стоян Офикия на отец Иван Офикия на отец Иван Офикия на отец Иван  Офикия на отец ИванПротойерей Иван ПлещовПротойерей Иван ПлещовПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинСтенопис от житието на св. НиколайПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинЗнеполски еп. ЙоанПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинВодосветОтново в храмаПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинПразник в храм "Св. Николай", гр. Елин ПелинСтенопис от житието на св. НиколайСтенопис от житието на св. НиколайСтенопис от житието на св. Николай Стенопис от житието на св. НиколайСтенопис от житието на св. НиколайПаметна снимкаХрам "Св. Николай", гр. Елин Пелин
« предишна новинаследваща новина »