ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Никулден в Русенска епархия

07 декември 2012 17:01, Русенска митрополия
Никулден в Русенска епархия

На 6 декември - ден, в който светата ни Църква чества паметта на великия Мирликийски архиерей и чудотворец св. Николай - с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит архиерейска св. Литургия за Никулден беше отслужена в едноименния храм в русенското село Щръклево от Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков. Съслужи му енорийският свещеник на селото прот. Георги Стефанов. След края на литургията Негово Преосвещенство произнесе проповед.

Храмов празник на този ден отбеляза и русенският храм „Св. Николай”. В навечерието на празника в храма беше отслужена тържествена вечерня от Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков, в съслужение с йером. Антоний – председател на храма, и свещ. Димитър Димитров – енорийски свещеник в Сливо поле.

На следващия ден, 6 декември, с благословението на председателя на храма празнична утреня и св. Литургия бяха отслужени от ст. ик. Стефан Стефанов. В храмовия празник молитвено участие взеха йеромонах Антоний и енорийският свещеник при храма Искрен Казаков. Произнесена беше проповед за празника. След края на службата беше извършен водосвет. Осветени и раздадени бяха рибните приношения, традиционни за този ден. Много хора се бяха подготвили и взеха св. Причастие. Изпя се „Многая лета” за именниците, духовната и светската власти и за всички присъстващи и почитащи този празник християни.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Никулден в Русенска епархияНикулден в Русенска епархияНикулден в Русенска епархияНикулден в Русенска епархияНикулден в Русенска епархияНикулден в Русенска епархияНикулден в Русенска епархия
« предишна новинаследваща новина »