ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Всяко разделение вреди много“ - интервю с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

09 декември 2012 15:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил

Непосредствено след отслужването на празнична света Литургия за св. Варвара, покровителка на артилеристите, в шуменския храм „Св. Три светители“, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-предстоятел на Светия Синод на Българската православна църква, даде специално интервю за читателите на „Шуменска заря“.

- Ваше Високопреосвещенство, в пастирското си слово към миряните говорихте за нуждата от обединение. Реално ли е то в средите на Българската православна църква?

- Очакваме тези, които бяха извън оградата на Църквата, да влязат през портите, както казва Христос. А не да прескачат оградата. Защото спасение има само в Христа. Затова и се наричаме християни. Който не е с Христа, значи е извън паството Христово.

Всички православни църкви обявиха разколниците, че не са в единството на православието. Това е нашата болка – че има духовници, пък и миряни, които се отлъчиха от единството на Българската православна църква и продължават да стоят надалеч от нея. Те трябва да се върнат, за да сме единни, да сме заедно. Всяко разделение и в Църквата, и в обществото вреди много. Трябва да осъзнаем - всеки своето отношение, своя дълг, който има към Христовата църква. Духовенство и миряни да работим още по-усърдно. Тогава ще е по-усилена и дейността на Църквата. Ще има повече хубави църковни служби. Ще има повече проповеди, повече социална дейност, която винаги Църквата е имала, а и сега има.

Християните не бива да питат „Какво прави духовенството?“, защото те са едно цяло с него. Колкото повече православни християни дарители има, толкова повече храмове ще въздигаме. През изминалите последни двадесет години са построени над 300 храма в България. Това не е малко.

- Как върви подготовката за избора на нов патриарх?

- Слава Богу, добре. Трябва да се подготви документацията и всичко необходимо, за да няма грешки. Да бъде изборът каноничен и уставен.

- Как успявате да удържите и доброто, и злото, което се изсипва върху плещите Ви през последните дни?

- Животът на християнина е такъв – постоянна борба. Както е казал св. Никодим Светогорец, това е невидимата бран. Невидимата духовна война, която ние постоянно трябва да водим с поднебесните сили на злобата. Това е ценно в живота на християнина, че ние трябва сами да извоюваме победа чрез доброто. Както Христос победи смъртта, така и с Негова помощ да побеждаваме всяко зло. Апостол Яков казва: „Врагът като лъв обикаля наоколо и търси кого да погълне“. Само ако някой малко позаспи или не се старае да бъде усърден в молитвите и изпълнението на вярата, в доброто, може да бъде пленен от врага. Затова ние постоянно трябва да водим борба.

- Получихте подкрепа и от българския митрополит за Америка и Австралия?

- Да, той дойде. Всички дойдоха, слава Богу. И това е хубаво.

- И митрополит Николай ли?

- И той дойде. Сега ще видим дали пак ще идва. Това е негово решение. Въпреки че всеки архиерей и митрополит, и епископ се е заклел при хиротонията да е верен към Светия Синод и към върховното управление.

- Движите ли нещата за реконструкцията на манастира в Патлейна?

- За Патлейна се подготвят документи, за да се почне възстановяването на манастира.

- Как минават дните Ви преди Рождество Христово?

- Аз изпълнявам служебните си задължения като митрополит. Преди всичко съм митрополит. Разликата е само, че възглавявам заседанията на Светия Синод.

Господ и Света Богородица продължават да изливат върху нас своята милост и благодат.

Неотдавна донесохме още една икона от Света гора – на Николай Чудотворец. Тя ще бъде за Руската църква в София.

На 25 декември, на Рождество Христово, в София ще дойде на път за Варна и друго копие от чудотворната икона на Света Богородица "Геронтиса" от манастира „Пантократор“ в Санкт Петербург. Тя е копие на стара, загубена, унищожена мозаична икона. Тя е уникална. В света няма друга такава. Руският император Николай казал, че желае да има негова икона в катедралния храм във Варна, на който той е дарител и ктитор (дарил е над 30 икони, които са сложени на иконостаса). Южният престол е посветен на св. Николай Чудотворец, а братът на императора е бил командващ на Дунавската армия. Затова този престол е посветен на неговия покровител.

Дядо Максим, преди да предаде Богу дух, даде благословията си да бъде направено копие на чудотворната икона „Достойно есть“. Тя ни закриля и заедно с дядо Максим от небето управлява Българската православна църква. Дай Боже, цялото наше общество да се обнови, за да има повече духовна радост, повече благоденствие и успех.

Интервю на Светлин ПЛАМЕНОВ, http://grada.bg

 

 

« предишна новинаследваща новина »