ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа Негово Блаженство Антиохийският патриарх Игнатий ІV

06 декември 2012 11:40, Българска Патриаршия
Новопреставилият се Антиохийски патриарх Игнатий ІV

На 5 декември Негово Блаженство Антиохийският патриарх Игнатий ІV се престави в Господа на 91-годишна възраст след прекаран тежък инсулт.

Българската църква изрази дълбоки съболезнования към своите православни арабски събратя. Патриарх Игнатий се ползваше с голямо уважение от Българската църква, на която беше гост през ноември 1981 г.

През 1942 г. той беше един от организаторите на православното младежко движение в Ливан и Сирия през Втората световна война. Той призоваваше сирийците към национално помирение в името на Единия Истински Бог и изразяваше своите надежди, че международната общественост ще прояви разбиране към особеностите на Сирия и ще й предостави гаранции за мир и стабилност.

Смъртта на патриарх Игнатий е огромна загуба за целия православен свят. Господ дари патриарх Игнатий с дълги години живот на земята, за да допринася той за успешните отношения между църквите. Патриарх Игнатий беше истински пастир, виден богослов и проповедник, автор на много книги. Той имаше активно отношение към всички събития в света и беше дарен от Бога с дълбок ум, но също така – с откритост и простосърдечие на добродушен човек. Той беше непринуден в общуването си с всички хора и за поддържане на своя живот не притежаваше лични средства, а разчиташе изцяло на пожертвованията на Църквата.

Бог да всели душата му в селенията на праведните!

Да бъде вечна и блажена паметта му!

 

 

« предишна новинаследваща новина »