ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успешно завърши проект „150 ГОДИНИ ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ - ВАРНА - Традиционни ценности, професионална подготовка и социално включване”

12 декември 2012 14:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Възрожденски кът в сърцето на Варна

С проекта „150 ГОДИНИ ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ - ВАРНА - Традиционни ценности, професионална подготовка и социално включване” се отбелязва 150-годишнината от създаването на първото българско училище във Варна. Проектът е съвместно разработен с Община Варна и е част от успешно работещото споразумение за сътрудничество между Общината и Варненска и Великопреславска св. митрополия, което официално беше подписано на Никулден 2012 г.

Първото българско училище „Св. Кирил и Методий” в град Варна е открито през 1862 г. Възникнало като училище на българското малцинство във Варна, то бързо се превръща в основен фактор за засилване влиянието на българската общност върху културно-просветните традиции на град Варна. Тук са преподавали бележити българи като Петко Славейков, Константин Арабаджиев и Сава Доброплодни. Целта на проекта е да запознае участниците в него с Църквата като общност от православни християни, която обединява млади и стари, болни и здрави, богати и бедни.

В проекта „150 ГОДИНИ ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ - ВАРНА - Традиционни ценности, професионална подготовка и социално включване” се включиха 10 младежи от защитеното жилище на Сдружениe „Гаврош“, 40 възрастни хора от Дом за стари хора „Гергана“, членове на църковните общности при храм „Св. Николай Чудотворец“ и при манастир „Св. Константин и Елена“, както и богослови от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“.

В рамките на проекта се проведоха редица срещи в Дом за стари хора „Гергана“, при които възрастните хора се запознаха с основите на християнската нравственост и светоглед. Съвместно с християни от енорията при храм „Св. Николай“ в гр. Варна възрастните хора от дом „Гергана” се включиха в честването на Петровден в манастира „Св. Константин и Елена“. Свещениците от манастира посетиха Дома за стари хора „Гергана” и проведоха срещи с всички желаещи. При срещите в Дома участваше социален работник, който чрез методите на позитивната психология съдействаше на възрастните хора да усвоят умението да търсят и откриват добрите неща в ежедневието си.

Младежите от защитеното жилище на Сдружение „Гаврош“ се запознаха с основни понятия на християнската култура и нравстност и взеха дейно участие в подготовката и отбелязването на християнските празници от миряните. Младежите присъстваха на откриването на пещта за печене на хляб в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ и взеха лично участие в месенето на хляба. С младежите се проведоха редица срещи, които включваха занимания по позитивна психология и разясняване на разликите между религиите.

Участието в проекта придаде нов смисъл на свободното време на младежите от защитеното жилище на Сдружение „Гаврош“ и на възрастните хора от Дом за стари хора „Гергана“, като добави нови вълнуващи и разнообразни дейности към ежедневните им занимания. При отбелязването на християнските празници участниците в проекта имаха възможност да се почувстват част от една общност, като създадат лични контакти с отделни нейни представители - свещеници и миряни.

Младежите от защитеното жилище на Сдружение „Гаврош“ се запознаха с учението на Православната църква по някои основни въпроси. Участващите в проекта младежи проявиха интерес към православната вяра и се заинтересуваха от възможността да участват съвместно с други младежи от църковната общност в провежданите в бъдеще беседи и отбелязваните християнски празници.

 

 

Снимки

Месене и печене на хлябМесене и печене на хлябМесене и печене на хлябМесене и печене на хлябМесене и печене на хлябПещтаВ Дома за стари хора „Гергана“В Дома за стари хора „Гергана“
« предишна новинаследваща новина »