ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успешно завърши проект „150 ГОДИНИ ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ - ВАРНА - Традиционни ценности, професионална подготовка и социално включване”

12 декември 2012 14:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Възрожденски кът в сърцето на Варна

С проекта „150 ГОДИНИ ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ - ВАРНА - Традиционни ценности, професионална подготовка и социално включване” се отбелязва 150-годишнината от създаването на първото българско училище във Варна. Проектът е съвместно разработен с Община Варна и е част от успешно работещото споразумение за сътрудничество между Общината и Варненска и Великопреславска св. митрополия, което официално беше подписано на Никулден 2012 г.

Първото българско училище „Св. Кирил и Методий” в град Варна е открито през 1862 г. Възникнало като училище на българското малцинство във Варна, то бързо се превръща в основен фактор за засилване влиянието на българската общност върху културно-просветните традиции на град Варна. Тук са преподавали бележити българи като Петко Славейков, Константин Арабаджиев и Сава Доброплодни. Целта на проекта е да запознае участниците в него с Църквата като общност от православни християни, която обединява млади и стари, болни и здрави, богати и бедни.

В проекта „150 ГОДИНИ ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ - ВАРНА - Традиционни ценности, професионална подготовка и социално включване” се включиха 10 младежи от защитеното жилище на Сдружениe „Гаврош“, 40 възрастни хора от Дом за стари хора „Гергана“, членове на църковните общности при храм „Св. Николай Чудотворец“ и при манастир „Св. Константин и Елена“, както и богослови от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“.

В рамките на проекта се проведоха редица срещи в Дом за стари хора „Гергана“, при които възрастните хора се запознаха с основите на християнската нравственост и светоглед. Съвместно с християни от енорията при храм „Св. Николай“ в гр. Варна възрастните хора от дом „Гергана” се включиха в честването на Петровден в манастира „Св. Константин и Елена“. Свещениците от манастира посетиха Дома за стари хора „Гергана” и проведоха срещи с всички желаещи. При срещите в Дома участваше социален работник, който чрез методите на позитивната психология съдействаше на възрастните хора да усвоят умението да търсят и откриват добрите неща в ежедневието си.

Младежите от защитеното жилище на Сдружение „Гаврош“ се запознаха с основни понятия на християнската култура и нравстност и взеха дейно участие в подготовката и отбелязването на християнските празници от миряните. Младежите присъстваха на откриването на пещта за печене на хляб в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ и взеха лично участие в месенето на хляба. С младежите се проведоха редица срещи, които включваха занимания по позитивна психология и разясняване на разликите между религиите.

Участието в проекта придаде нов смисъл на свободното време на младежите от защитеното жилище на Сдружение „Гаврош“ и на възрастните хора от Дом за стари хора „Гергана“, като добави нови вълнуващи и разнообразни дейности към ежедневните им занимания. При отбелязването на християнските празници участниците в проекта имаха възможност да се почувстват част от една общност, като създадат лични контакти с отделни нейни представители - свещеници и миряни.

Младежите от защитеното жилище на Сдружение „Гаврош“ се запознаха с учението на Православната църква по някои основни въпроси. Участващите в проекта младежи проявиха интерес към православната вяра и се заинтересуваха от възможността да участват съвместно с други младежи от църковната общност в провежданите в бъдеще беседи и отбелязваните християнски празници.

 

 

Снимки

Месене и печене на хлябМесене и печене на хлябМесене и печене на хлябМесене и печене на хлябМесене и печене на хлябПещтаВ Дома за стари хора „Гергана“В Дома за стари хора „Гергана“
« предишна новинаследваща новина »