ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успешно завърши проект „150 години първо българско училище във Варна - Откриване на смисъла”

12 декември 2012 15:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Възрожденски кът в сърцето на Варна!

С проекта „150 години първо българско училище във Варна - Откриване на смисъла” се отбелязва по нетрадиционен начин 150 години от създаването на първото българско училище във Варна. Проектът е съвместно разработен с Община Варна и е част от успешно работещото споразумението за сътрудничество между Общината и Варненска и Великопреславска св. митрополия, което официално беше подписано на Никулден 2012 г.

Първото българско училище „Св. Кирил и Методий” в град Варна е открито през 1862 г. Възникнало като училище на българското малцинство във Варна, то бързо се превръща в основен фактор за засилване влиянието на българската общност върху културно-просветните традиции на град Варна. Тук са преподавали бележити българи като Петко Славейков и Сава Доброплодни.

Целта на проекта е да запознае участниците в него по атрактивен начин с културно-историческото наследство на нашия роден край и да създаде у младежите трайни навици за запълване на свободното време с ползотворни дейности и водене на здравословен начин на живот.

В проекта „150 години първо българско училище във Варна - Откриване на смисъла” се включиха над 150 децата, ученици, младежи, граждани и гости на гр. Варна.

Участието на хлебна къща „Св. Христофор“ от Габрово, представлявана от Надежда Савова, допринесе за това голяма част от дейностите по проекта да бъдат поднесени по изключително атрактивен начин. С участието на велоклуб „Устрем“ - гр. Варна велопоходите до старите български столици Плиска и Велики Преслав се превърнаха в истинско приключение за участниците.

Представяме някои от проектите:

Изграждане на пещ за печене на хляб и практически курс за месене на хляб.

Умението да се направи хляб е част от традиционната култура на всички народи по света. Младежите, които участваха в проекта се запознаха със символичното и ритуално значение на хляба в обредната народна култура и придобиха практически умения за месене и печене на хляб.

Дискусии за смисъла на живота.

Процесът на замесване и печене на хляб, след което и подготовката на обща трапеза предразположи участниците към дискусии относно нуждата от възраждане на традиционната българска духовност и естествената потребност на всяка една отделна личност да се чувства част от една духовна общност.

Велопоходи до старите български столици Плиска и Велики Преслав.

Участниците се запознаха с културно-историческото наследство на България по атрактивен начин, като в същото време преживяха незабравими мигове сред красивата българска природа. В Шумен участниците посетиха храм „Св. пророк Илия“, където бяха радушно посрещнати от свещеник Николай Петков, който ги запозна с историята на храма и Шуменския край, след което се и присъедини към велопохода. В Плиска и Велики Преслав участниците посетиха музеите, посветени на първите български столици. Преди велопохода, за да се гарантира безопасността и приятното изживяване, ръководителят на велоклуб „Устрем“ - гр. Варна, запозна всички участници с принципите и правилата на велоспорта.

Проектът ангажира свободното време на младежите с приятни и полезни занимания. Те се включиха по непринуден начин в дискусии за значението на духовността и културата в техния личен живот. Запознаха се с българската история по атрактивен и нетрадиционен начин. Месенето на хляб обогати практическите умения на участниците и ги запозна с българските традиции по един незабравим начин. Всички заедно потърсиха и откриха значението и смисъла на „малките неща“, като личното участие в приготвянето на храна и обща трапеза, в живота на всяка една отделна личност и на общността като цяло.

 

 

 

Снимки

Изграждане на пещта за хлябКрай пещта...ПещтаВелопоходътВелопоходът
« предишна новинаследваща новина »