ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх Максим

15 декември 2012 22:06, Българска Патриаршия
Заупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх Максим

Днес, събота, 15 декември, се навършават 40 дни от кончината на новопреставления патриарх Български и митрополит Софийски Максим. По този повод в Троянската св. обител, където са положени за вечен покой тленните останки на блаженопочившия патриарх, бяха отслужени заупокойни съборни архиерейски богослужби.

На тях присъстваха архиереите: митрополити, членове на Св. Синод: Варненски и Великопреславски Кирил, Видински Дометиан, На САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и Доростолски Амвросий; епископите: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Браницки Григорий, игумен на св. Троянска обител, Крупнишки Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Велички Сионий, викарий на Видинския митрополит, Деволски Теодосий.

Вечернята започна на 14 декември от 17 ч. Тя бе възглавена от Наместник-председателя на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. В края на вечернята той преля с вино гроба на новопреставления патриарх Максим и в съслужение с всички присъстващи архиереи отслужи трисагий.

Заупокойните песнопения бяха изпълнявани от смесен хор на софийски певци заедно с Русенски митрополит Неофит. Към тях се присъединиха и манастирски братя, както и други монаси и свещеници, почели в тази вечер паметта на патриарха в обителта на духовния му път.

Днес сутринта заупокойната св. Литургия в памет на патриарх Максим бе предстоявана от Наместник-председателя на Св. Синод митрополит Кирил в съслужение с митрополитите: Американски Йосиф, Старозагорски Галактион и Ловчански Гавриил; епископите: Браницки Григорий, Крупнишки Инокентий, Знеполски Йоан, Велички Сионий; архимандрит Дионисий, началник на Богослужебния отдел при Св. Синод и архимандрит Атанасий (Султанов); йеромонах Кирил, брат на Троянската св. обител, ст. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, епархийските съветници от Софийска св. Митрополия: ик. Пламен Димитров и ик. Александър Величков, прот. Николай Цурев; ставр. ик. Кънчо Кабадийски от Ловчанска епархия, представителите на Руската и на Румънската патриаршия у нас: игумен Филип (Василцев) и ик. Нелуц Опря, както и софийският дякон Иван Петков.

Останалите синодални архиереи взеха молитвено участие в богослужбата.

Малко след началото на св. Литургия в храма бе въведен като почетен гост НВ Симеон Сакскобургготски, който изрече "Символа на вярата" и му бе поднесена нафора с вино.

Сред официалните лица бяха и кметицата на гр. Троян г-жа Донка Михайлова, деканското ръководство на Софийския Богословски факултет доц. д-р Ал. Омарчевски и проф. Божидар Андонов, деканът на Шуменската Богословска катедра доц. Ангел Кръстев, и.д. ректор на Софийската духовна семинария Д. Костадинов, директорът на Църковно-историческия музей Н. Хаджиев, директорът на болница „Лозенец” доц. Л. Спасов, близките сродници на блаженопочившия: племенницата му д-р Максимка Константинова със своя съпруг. Вещо следящият за реда в храма и посрещането на официалните лица бе главният секретар на Св. Синод Стобийски еп. Наум.

До края на богослужбата храмът се изпълни с вярващ народ, дошъл да се помоли за своя дългогодишен патриарх, който удържа руля на българския църковен кораб и в тихи, и в метежни времена. Скромният гроб на блаженопочившия се изпълни с тихата светлина на множеството свещи по него и потъна под красивите букети на дълбоката признателност. Неотстъпен обгрижващ гроба и благочинието край него бе Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет.

Утешителни за всички бяха думите от Апостола в скръбта им по патриарха: „Но ето, Христос възкръсна и за мъртвите стана начатък” (1 Кор. 15:20); както и на прочетения перикоп от евангелието на Лука, гл. 12, ст. 34: „Дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви”. Малко по-късно прозвуча и заупокойната ектения.

В края на службата в центъра на храма бе внесена трапеза, върху която се постави коливо, вино и хляб за извършване на възпоминание, панихида, за блаженопочившия.

Митрополит Кирил произнесе слово, в което припомни основните моменти от биографията на патриарх Максим и особените му заслуги за Църквата през времето на неговото първосветителско служение. Той обърна внимание и на това, че 40-те дни от кончината му се изпълват в навечерието на празника на всички св. Праотци, когато по стара традиция вратите на Синодалния параклис се разтварят и членовете на Св. Синод спомнят всички свои патриарси.

Във възпоминанието участие взеха всички присъстващи архиереи. „Блажен е пътят, по който вървиш днес, душо...”, „защото Ти (Господи) си и истината, и животът, и покоят на починалия Твой раб патриарх Максим”.

Близки и сродници един по един преляха с вино гроба. „Бог да прости починалия патриарх Максим. Вечна и блажена да бъде паметта му! Амин!” - произнесе накрая митрополит Кирил. После пристъпи към вярващия народ и раздаде нафората. Представители на Софийска митрополия подаваха на всеки портрети с лика на патриарх Максим.

Присъствалите на панихидата монаси, свещеници и вярващи бяха поканени в официалната манастирска трапезария на поменна трапеза за "Бог да прости патриарх Максим". На всички поклонници братята от Троянската св. обител, старателно приготвили раздавки по повода, подадоха коливо, хляб, сладки и благословение за из път.

Текст: Анула Христова
Снимки: Атанас Димитров (АтаДим)

 

 

Снимки

Заупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх МаксимЗаупокойни съборни архиерейски богослужби за 40-ия ден от кончината на патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »