ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква

16 декември 2012 13:19, Българска Патриаршия
Панихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква

И тази година в параклиса „Св. цар Борис” в Синодната палата архиереите от Българската православна църква отправиха с изпълнени с благодарност сърца молитви към Всеподателя Бога за упокоение душите на всички отвека починали предстоятели и благодетели на нашата Църква.

По традиция преди Неделята на св. Праотци в Синодния параклис се отслужва св. Литургия и последваща панихида, по време на които поименно се поменават патриарси, архиепископи, екзарси, архиереи, както и блаженопочившите йереи, дякони, монаси и всички православни християни, които със своето служение са допринесли за благото на светата Българска православна църква, и се отправят молитви за упокоение на душите им. За първи път тази година сред имената на блаженопочившите и приснопаметни йерарси и благодетели бе поменато и името на новопреставления Български патриарх Максим, от чиято кончина във вчерашния ден бяха отбелязани 40 дни.

Тези възпоменателни богослужби са истински израз на духовна приемственост, синовна признателност към предците и единство в Църквата на Живия Бог, в Когото „всички са живи” (Лука. 20:38).

Утренята и Заупокойната света Литургия, в които взеха молитвено участие епархийските митрополити, епископи, свещенослужители и църковни служители, бяха отслужени от Негово Високопреподобие архим. Дионисий, началник отдел "Богослужебен" към Светия Синод.

Веднага след св. Литургия бе отслужена панихидата, по време на която всички заедно, с една уста и едно сърце, се помолиха Бог като благ и човеколюбив да прости всички волни и неволни прегрешения, извършени с дума, дело или мисъл от страна на приснопаметните патриарси, българските архиепископи, блаженопочившите наши екзарси, архиереи, йереи и дякони, монаси, православни християни и да упокои душите им там, където почиват праведниците!

Панихидата бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод. В това братско съслужение заедно с него молитви към Бога отправиха и високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Крупнишки Инокентий – викарий на Старозагорския митрополит, Знеполски Йоан – викарий на Софийския митрополит и Велички Сионий – викарий на Видинския митрополит; както и високопреподобните архим. Дионисий (Мишев) и архим. Атанасий (Султанов), и дякон Иван Петков.

В своето слово след панихидата, като припомни евангелското четиво за поканените на господарския пир, митрополит Кирил призова всички, духовенство и миряни, да очистваме сърцата си от пагубните страсти, да страним от греха и да се стремим според силите си и по неоскъдяващата Божия благодат да придобиваме добродетели и се приближаваме към Христа, та да не се окажем сред онези, които са отказали поради суетните си грижи да отидат на трапезата на праведния Господар.

„Нека има повече мир и блага воля на земята” – благопожела архиереят и призова по примера на нашите достойни предци всеки на мястото, където Бог го е поставил, в своето служение, да дерзае да служи достойно на Бога за благото на светата Българска православна църква.

На присъстващите бяха раздадени осветени хляб, вино и жито за "Бог да прости" душите на всички отвека починали наши предци, йерарси и благодетели, послужили за благото на светата Българска православна църква.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Панихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църкваПанихида в памет на отвека починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква

Файлове

« предишна новинаследваща новина »