ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отличени архиереи на БПЦ

16 декември 2012 14:21, Българска Патриаршия
Отличени архиереи на БПЦ

На 16 декември - деня, в който вспомнихме всички отвека починали български патриарси, архиепископи, екзарси, архиереи, йереи, дякони, монаси и православни християни, които със своето служение са допринесли за благото на светата Българска православна църква - бе отдадено специално внимание на четирима наши архиереи, достойни подражатели на приснопаметните ни предци.

По решение и от името на Светия Синод на БПЦ за достойно служение на Българската православна църква и по повод кръглите им годишнини бяха отличени Техни Високопреосвещенства Видински митрополит Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Неврокопски митрополит Натанаил и Доростолски митрополит Амвросий. Наградите им бяха връчени от Наместник-председателя на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил на официално тържество в приемния салон на Синодната палата.

След като припомни, че сме поменали във вчерашния ден новопреставилия се Български патриарх Максим, високопреосвещеният митрополит Кирил припомни неговото достойно служение и християнско благочестие, благодарение на които с Божия помощ, но и с подкрепата на българските архиереи той удържа много победи и съумя да съхрани мира и единството в Българската православна църква. Митрополит Кирил спомена като особено забележителен и незаличим в нашите спомени Всеправославния събор, по време на който присъстващите предстоятели и представители на сестрите Поместни православни църкви са поздравили архиереите от БПЦ, че са защитили и подкрепили своя Предстоятел.

Архиереят благопожела на високопреосвещените митрополити Дометиан, Йосиф, Натанаил и Амвросий да бъдат и занапред пример за подражание в своето житие и служение и призова Божието благословение да ги освещава и укрепява в техните усилия. С възгласи „Достоен!”, трикратно потвърден от присъстващите духовници, църковнослужители и гости, бяха връчени следните награди:

В знак на внимание за достойно служение по повод 80-годишнината му с най-високото отличие на БПЦ орден „Св. цар Борис – Покръстител” бе награден Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. На митрополит Йосиф, по повод 70 години от рождението му бе връчен орден „Св. Йоан Рилски”, І степен. С отличителна грамота и панагия бе награден високопреосвещеният Неврокопски митрополит Натанаил по повод 60-годишнината му. На Доростолския митрополит Амвросий по повод неговата 70-годишнина бе връчен орден „Св. Кирил и Методий”, І степен.

За новоотличените архиереи бе възгласено "Многолетствие", след което те приеха поздравления от своите събратя архиереи и от присъстващите гости на тържеството, сред които бяха бившият посланик на Русия в България Анатолий Потапов, деканът на Богословския факултет при СУ доц. Александър Омарчевски и др.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Отличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦОтличени архиереи на БПЦ
« предишна новинаследваща новина »