ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чудотворната светогорска мозаична икона "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристига в България

19 декември 2012 16:20, Българска Патриаршия
Богородична икона "Геронтиса-Старица"

На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, за благословение на целокупния български народ в 12,00 ч. в ПКСХП "Св. Александър Невски" ще бъде тържествено посрещната чудотворната светогорска мозаечна икона "Пресвета Богородица - Геронтиса". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод, ще отслужи молебен в прослава на Пресвета Богородица, в съслужение с архиереи на БПЦ-БП. В богослужбата ще вземат участие и светогорските монаси, които ще придружават иконата.

Пристигащата в България светиня е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир "Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храм "Св. София" в Цариград, и която е била унищожена по време на иконоборството. Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите отправени пред нея към Пресвета Богородица особено помагат на възрастни и немощни хора.

В България тя ще бъде съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора-Атон, водена от отец Епифаний, брат на манастира, епистат и член на светогорския Свещен Кинотис.

По решение на Светия Синод иконата ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала в София до 12,00 ч. на 25 декември 2012 г., след което ще отпътува за морската столица - Варна. Там тя ще бъде дарена на Варненския катедрален храм "Св. Успение Богородично".

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Богородична икона "Геронтиса-Старица"
« предишна новинаследваща новина »