ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийското църковно изпълнение, духовенство и миряни, почете 40–ия ден от кончината на Българския патриарх Максим

17 декември 2012 19:17, Софийска митрополия
Троянската света обител

На 15 декември се навършиха 40 дни от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим. По този повод във всички храмове и манастири на Софийска епархия бе отслужена заупокойна св. Литургия, последвана от панихида, в памет на упокоилия се български първойерарх.

В деня събота, когато Православната църква ежеседмично поменава всички „починали наши отци, братя и сестри, отишли си преди нас с вяра и надежда за възкресение“, по Божия благ промисъл цялото българско църковно изпълнение, което досега заедно с първосветителя на Българската църква е отправяло молитва за „отишлите се от този свят“, в този ден се събра за заупокойна молитва за него - обичния първойерарх, който повече от четири десетилетия учи, наставлява и духовно ръководи с мъдрост, търпение и любов българския народ.

В този ден към Троянската св. обител “Успение Богородично“, където бе погребан на 9 ноември Българският патриарх Максим, се отправиха десетки духовници и миряни от София, за да вземат молитвено участие в заупокойните чинопоследования. След като в петъчната вечер бе отслужена вечерня и трисагий на гроба на приснопаметния първойерарх, в съботния ден тържествено бяха отслужени заупокойна св. Литургия и панихида в негова памет. Тя бе оглавена от Наместник–председателя на Св. Синод Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и бе в съслужение с епархийски митрополити. Заедно със синодалните архиереи в богослужбите взеха участие и представители на софийското духовенство: Знеполският еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, ставроф. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, духовниците членове на Софийския епархийски съвет - ик. Пламен Димитров и ик. Александър Величков, протойерей Николай Цурев - представител на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, и митрополитският дякон Иван Петков.

В чест на 40-ия ден от кончината на българския първойерарх, в Троянския манастир пристигнаха и голяма част от служителите в Синодната палата и в Софийската митрополия. Да положат цветя и да запалят свещ на гроба на светейшия ни патриарх, дойдоха и неговите най-близки роднини и помощници, сред които неговата племенница Максимка и началникът на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов, който особено през последните месеци и дни от живота на патриарха бе неотлъчно с него.

Венец от бели цветя – символ на вечния живот, бе поставен на гроба на блаженопочиналия патриарх от името на Софийската св. митрополия. Ръководството на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе организирало специален транспорт за богомолците от София, желаещи да присъстват на заупокойното богослужение. На гробното място всеки от изпълнилите съборния манастирския храм постави свежи цветя и свещи. Със скръб и сълзи пристъпваха и миряни, и църковнослужители, и представители на светската власт.

Троянската света обител бе особено любима на патриарх Максим. Тук той е приел „ангелски образ“ и се е обрекъл на служение на Бога и хората. Тук през годините е неговото място за молитва и отдих и в манастирския храм пред чудотворната икона на Божията майка е отправял горещи молитви за своето паство. Тук, в светата обител той за последен път благослови голямото множество богомолци, дошли тази година да почетат св. Богородица на нейния празник Успение Богородично (на 15 август) и така символично се прости с христолюбивия български народ. Затова той пожела тук, откъдето бе започнал неговият духовен път, да завърши и земния си път.

Траурните песнопения, изразяващи скръбта от загубата, преминала в радост, която бликна още от деня на неговото погребение с изпълнение на тропара „Христос воскресе“ - надеждата, че той ще бъде застъпник пред Бога за нас и неуморно ще се моли на Небесната царица - Пресвета Богородица, да ни пази под своя покров.

Подробен фоторепортаж от Троянската св. обител може да видите на адрес:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=94598

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »