ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско послание от Наместник-председателя на Св. Синод на БПЦ

24 декември 2012 22:50, Българска Патриаршия
Варненският и великопреславски митрополит Кирил © снимка: БГНЕС

„Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци”

(Лука. 2:10)

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В святата нощ на Христовото Рождество Ангел Господен се явил на пастирите във Витлеем, които били на нощна стража при стадата си и им рекъл: „не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука. 2:10-11). Тази велика радост вече две хилядолетия осиява душите и съгрява сърцата на верните на Жизнодавеца по цялата земя.

Да се възрадваме, защото с раждането на Иисуса се откри „тайната, скрита от векове и родове” (Кол. 1:26). „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). „Синът Божий стана човек, заради нас човеците и заради нашето спасение”. Откри се Божията любов „Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16).

Да се възвеселим, защото Христовото рождество „даде на света светлината на познанието” (из празн. тропар), „която просветява всеки човек” (Йоан. 1:9), прогонва мрака и той не може да я обземе. В тази светлина човек устройва живота си върху здравите основи на вярата, надеждата, любовта и истината, съобразно учението на Спасителя, Който казва: „Аз съм Светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота” (Йоан. 8:12).

Да тържествуваме, защото с идването Си на земята Христос ни донесе и ни завеща мира в света, думайки: „Мир ви оставям: Моя мир ви давам” (Йоан. 14:27).

Той насърчи милосърдието, като рече: „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани” (Мат. 5:7).

Спасителят „слезе на земята да благовести на бедни, да изцерява съкрушени по сърце… да утеши всички тъгуващи” (Ис. 61:1-2).

Възлюбени братя и сестри,

Ние вярваме, че радостта от святото Рождественско тържество сгрява в тези светли дни и нашите сърца, въпреки преминаването „от смърт към живот” на скъпия ни, незабравим и обичан Първойерарх – Българския патриарх Максим, защото не сме осиротели, но вярваме, че той продължава да се моли за единството на Българската православна църква, светото Православие и всички нас – чеда на майка България, които в тази свещена вечер с трепет очакваме посрещането на Богомладенеца Христа. Нека всички заедно да празнуваме в прослава на Божията любов проявена към нас с чисти сърца, с преданост на светата ни Църква, с родолюбиво съзнание и с братска любов.

Нека, възлюбени, всички ние, подобно на многобройното небесно войнство, да хвалим и възпяваме Бога с ангелското славословие: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука. 2:14).

Да бъде благословена празничната трапеза на Бъдни вечер!

Светла Рождественска радост и весел празник във всеки български дом в Родината и извън нейните предели!

Снимка: БГНЕС

 

 

« предишна новинаследваща новина »