ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественски празници в храм „Св. Атанасий”, гр. Варна

19 декември 2012 15:32, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. Атанасий” гр. Варна

Подготовката за големия празник, посветен на Христовото Рождество, във варненския храм „Св. Атанасий” започва с деветите поред Рождественски четения.

На 21. 12. 2012 г. (петък) от 18 ч. протойерей Дончо Александров ще открие традиционните четения с беседа на тема ”Иисус Христос – мит или реалност?”

На следващия ден от 11, 30 ч. протойерей д-р Теодор Стойчев ще говори за „Месианските очаквания сред евреите”.

В неделя след светата Литургия от 11 ч. свещеник Ясен Шинев ще постави за разискване темата ”Осъществимост на Христовия идеал в съвременния свят”.

Църковното настоятелство при храма кани всички християни да посетят беседите, които ще се проведат в храм „Св. Атанасий“, за да се настроят духовно и съпреживеят Раждането на Спасителя.

В навечерието на празника ще излезе новият брой на храмовото списание „Амвон”. Читателите и този път ще могат да се запознаят с интересни теми, като ”Християнското виждане за кремацията на телата” от митрополит Йеротей Влахос, „Да вярваме ли на сънищата” на архимандрит Клеопа Илие, „Приятелство, влюбеност, любов” от свещеник Павел Гумеров. Архиепископ Йоан Руставски и Марнеулски разглежда границата между осъждането, изобличаването и разсъдителността. На страниците на списанието са публикувани разкази на хора, споделящи личните си преживявания в търсене на Бога. Сред статиите се открояват духовните разсъждения на св. Ефрем Сирин, преподобни Юстин Попович, сръбския патриарх Павле и архимандрит Софиан Богиу. Освен преводните материали са включени теми от шестима български автори. Списание „Амвон” може да се намери в храм ”Св. Атанасий”, гр. Варна. Разпространява се безплатно.

След празничната св. Литургия на 25.12. 2012 г. от 11 ч. в храма ще се състои Рождественско тържество с участието на: детски хор „Ангели”, дамски църковен хор, децата от неделното училище и школата по актьорско майсторство. В програмата са включени песнопения и стихотворения посветени на Рождество Христово. Изложба с рисунки от школата по изобразително изкуство ще бъде подредена в притвора на храма. Накрая децата ще получат подаръци, а енориашите ще се съберат около благословената трапеза с ястия, които собственоръчно са приготвили и донесли.

Църковното настоятелство към храм „Св. Атанасий”, гр. Варна

 

 

« предишна новинаследваща новина »