ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св. Георги Победоносец” в Брезник

20 декември 2012 08:59, Софийска митрополия
 Храм „Св. Георги Победоносец”, Брезник

Приключи ремонтът на храм-паметника „Св. Георги Победоносец” в град Брезник, финансиран със средства, осигурени чрез защитен проект по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013). На 19 декември 2012 г. бе отслужена св. Литургия и обновяване на храма. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и в съслужение със софийски духовници. Специален гост на празничното събитие бе министър-председателят Бойко Борисов.

Храмът е съграден преди повече от 70 години със средства на местното население в памет на загиналите в Сръбско-българската война 115 войници от Брезник и Брезнишко. Досега са правени само козметични ремонти, но след осъществяването на реконструкцията със средства от ЕС, черквата придоби импозантен вид.

Проектът е на обща стойност 841 хиляди лева. Укрепени са стените, външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Облагородено е околното пространство. Изцяло е подменен подът на храма и е монтирано подово отопление.

Мечтаната от миряните камбанария, за която навремето при градежа не достигнали средства, вече е реалност. Върху нея ще има три камбани и часовник, както са мечтаели предците на днешните брезничани. Диаметърът на циферблата е повече от метър. Часовникът е свързан с камбаните чрез специален механизъм и те ще отброяват всеки кръгъл час. Около 70 са мелодиите, които ще звучат от камбаните, управлявани от специален компютър.

Договорът по проекта беше подписан още през октомври 2011 г., но строително-ремонтните работи започнаха едва през август тази година. С водосвет в навечерието на Успение Богородично беше измолено Божието благословение всичко да завърши в срок и успешно. Причина за забавянето на ремонта беше липсата на финансов ресурс, защото авансовото плащане по проекта се оказа крайно недостатъчно. Наложи се избраната за изпълнител строителна фирма да подпише ипотека на свое имущество с финансиращата банка, за да получи кредит. Вложените в ремонта средства ще бъдат възстановени от фонд „Земеделие” едва когато свършената работа бъде одобрена от експерти.

Финансирането на проекта за ремонт на храма със средства от Програмата за развитие на селските райони не позволява дейности по обновяване на вътрешността на храма. Това стана грижа на предстоятеля отец Константин Стойчев и боголюбивите миряни.

Първото дарение направи собственикът на фирмата-изпълнител на ремонта Кирил Стоев. С предоставени от него 113 800 лева бяха доставени от Гърция три камбани, иконостас и позлатени кандила. Досега храмът имаше дървен иконостас с икони в класически стил. Вътре в храма нямаше стенописи, но отдавна има проект за зографисване на стените.

Храм-паметникът “Св. Георги Победоносец” е замислен от брезнишкото патриотично население в началото на ХХ век в памет на падналите във войните българи и като гарнизонен храм. Събирането на средства за изграждането му е започнало през 1907 г. Първият проект е бил дело на архитект А. Н. Смирнов – най-близкият помощник на А. Н. Померанцев, архитектът, ръководил след 1896 г. изграждането на мемориалния храм в село Шипка и по чийто проект е изграден храм-паметникът „Св. Александър Невски”. Проектът на архитект Смирнов се оказва много скъп за осъществяване и за изграждането на храма се използва друг, пригоден към събраните средства. Църквата е внушителна по размери и казват, че може да побере до 700 човека. Освещаването е било на 21.06.1948 г. от епископ Пимен.

Оттогава ремонт не е правен, като се изключи освежително боядисване през 90-те години.

В храма се пази тронът на цар Фердинанд, който се е намирал в параклиса на Военното училище в София и при бомбардировките над столицата през Втората световна война е бил евакуиран в Брезник.

Брезнишкият храм е един от стоте в страната, които получават европейски пари за ремонти и реконструкция чрез Програмата за развитие на селските райони. За целта са предвидени 28 милиона евро по мярка 322. Недоглеждане в българските закони отхвърляше църквите като бенефициент по нея, защото не са регистрирани като търговски дружества. Нова наредба обаче разреши финансирането от Европейския съюз. Ремонтни работи започнаха в около 30 храма, предимно в малки населени места. Осигуреното финансиране е на проекти със стойност от 20 хиляди лева до 1 милион. Приетите проекти са около 200, а фонд “Земеделие” ще обяви допълнително дали ще има нов прием на проектни предложения за обновяване на храмове.

Текст: Руми Борисова
Снимки: Милчо Миленов, Руми Борисова

 

 

Снимки

 Храм „Св. Георги Победоносец”, Брезник Храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникПосрещане на архиереяОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникЗнеполски еп. ЙоанОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновление на храм „Св. Георги Победоносец”, БрезникОбновеният храм преди завършване на ремонтаОбновеният храм преди завършване на ремонтаОбновеният храм преди завършване на ремонтаОбновеният храм преди завършване на ремонтаОбновеният храм преди завършване на ремонтаОбновеният храм преди завършване на ремонтаОбновеният храм преди завършване на ремонта
« предишна новинаследваща новина »