ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско тържество се проведе в столичния храм "Св. Параскева"

20 декември 2012 11:03, Софийска митрополия
Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"

„От деца за деца“ - под този наслов вече шеста поредна година храм “Св. Параскева“, на ул. “Раковска“ в столицата, става домакин на Рождественско благотворително тържество, организирано от църковното настоятелство при храма и образователна институция „Дарби“.

С празнична програма и много подаръци изпълнилите храма - деца, родители, възпитатели, учители, преподаватели и духовници - влязоха на 19 декември в празничното настроение на наближаващия светъл християнски празник Рождество Христово.

В чинопоследованието на празничния водосвет участваха ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, храмовото духовенство во главе с протойерей Йоан Чикалов, ик. Василий Сарян, председател на храм “Преображение Господне“, свещениците Георги Спасов и Георги Георгиев.

Благотворителната инициатива и тази година премина под мотото “От деца за деца". На тържеството мнозина от присъстващите млади хора дойдоха, вече по традиция, с подаръци подготвени от самите тях.

Рождественски поздрав поднесоха певческият състав на 91-ва Немска гимназия "Проф. Константин Гълъбов", с диригент Красимира Цуцуманова, децата от вокална група към ДДЛРГ "Радост", с. Дрен, с ръководител г-жа Гърбева, Красимир Славчев от Дом за деца лишени от родителски грижи в гр. Ловеч, децата от 146 ЦДГ в Кремиковци - ''Звездица'', с ръководители Румяна Стойкова и Теменужка Попова, Дани Петков - от името на учениците от „Дарби Колидж“, които сами организирали благотворителна акция и всички събрани средства вече дарили на децата от Дом за деца лишени от родителска грижа „Митко Петков“ в с. Крушуна, Зорница Стойкова – представител на учениците от "Евростандарт" - дарители на храна, учебни помагала и тетрадки за нуждите на децата от дом „Радост“.

„Водени от вярата в доброто и силата на човешкия дух, днес ние протягаме ръка към нашите приятели - децата - казват организаторите от фондация „Дарби“. Ние знаем, че за тях коледните празници са най-чаканото време в годината; време на трепетни очаквания, песни край елхата и сбъднати желания.

Днес ние даряваме обич и получаваме най-голямата награда – детската усмивка. Да даряваш не означава просто да даваш – днешното тържество е резултат от усилията на нашите приятели и партньори в името на добродетелта. Благотворителността е двустранен процес на даряване и получаване, на научаване и споделяне. За поредна година вече традиционната инициатива събра подаръци и дарения, предназначени за Домовете за деца лишени от родителски грижи „Митко Петков“ в с. Крушуна, „Радост“ в с. Дрен, Дом за деца лишени от родителски грижи в гр. Ловеч и "Св. Николай" в Нови хан, както и Дом за медико-социални грижи "Св. Параскева" - София.

С поздрав и благослов към многобройните присъстващи се обърна отец Ангел. Към неговите слова се присъедини и протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храма.

„Да дариш без да очакваш!“ - каза г-жа Бистра Илиева, изпълнителен директор на фондация „Дарби“, и насърчи всеки, който не може да дари средства, да дари съпричастност и усмивка. „Да даряваме не само на Коледа, но всеки ден и по всяко време” - пожела г-жа Илиева и заедно с духовниците раздаде подаръците, отрупали коледното дърво в храма.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Протоиерей Йоан ЧикаловРождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Ставроф. ик. Ангел АнгеловПротоиерей Йоан ЧикаловРождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Г-жа Бистра Илиева и протоиерей Йоан ЧикаловГ-жа Бистра ИлиеваРождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Г-жа Бистра Илиева Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Рождественско тържество в храм "Св. Параскева"Храм "Св. Параскева"
« предишна новинаследваща новина »